Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

Няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи, твърди експерт

Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

Снимка: imoti.net

Около 40% от офертите за продажба и 30-40% от купувачите на имоти във Варна са се оттеглили заради пандемията. Търсенето вече се възстановява след отмяната на повечето ограничения, но възстановяването на предлагането върви по-бавно. Това коментира Теодора Димитрова, председател на борда на директорите на компанията за имоти ЕРА България, по време на онлайн дискусия, организирана от Imoti.net, за жилищния пазар във Варна.

Тенденциите при жилищното кредитиране следват темповете на пазара.

Пазарът в региона обаче се изправя пред някои рискове заради структурата на местната икономика, която е зависима от туризма, търговията и транспорта – сектори, които бяха силно засегнати от пандемията. В тази връзка предстои да разберем дали имотният сектор ще се възстанови, или потребителите ще останат консервативни.

Търсене и предлагане

Купувачите имаха възможност да разглеждат дистанционно, но решенията за покупка ги отлагаха заради неизвестността, коментира Теодора Димитрова.

Около 40% от офертите са били оттеглени от продавачите през март и април. С между 30 и 40% са намалели и купувачите, посочи още тя. Още през май обаче купувачите са започнали да се връщат на пазара и търсенето бързо се е възстановило до нива почти колкото преди здравната криза.

Още по темата

Предлагането обаче остава в процес на възстановяване. Нагласата у купувачите е за спад на цените и това въздържа някои от продавачите да изкарат офертите си на пазара, подчерта Димитрова.

По думите й в България не е имало такива рестрикции на пазара на имоти, каквито имаше на други пазари, че да се препятства сключването на сделки. Третата – четвъртата седмица хората започнаха да се оглеждат и да обмислят плановете си, коментира тя.

Димитрова подчерта, че се променя и търсенето на купувачите, които се интересуват много повече от къщи извън Варна. Тази тенденция е била видима и през миналата година, но пандемията е накарала хората да помислят за дом, в който да могат да се изолират, но не и да стоят затворени. Според нея това ще повлияе пазара през цялата 2020 г.

Строителството също продължи дейността си като един от основните сектори, които внасят ДДС, данъци и осигуряват работни места, а и чисто технологично се работи на открито и на дистанция, коментира Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите му завръщането на клиентите е „очаквана изненада“, защото пандемията само е отложила сделката за тези, които са решили да си купят жилище.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
3
 
13
Веск до: nradev
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Точно. Хитър Петър и Настрадин Ходжа се надлъгват, а 3 милиона работещи мишлета слушат, кимат умно и заформят заявки за кредит. Шото са все ***. Не са чували за цикъл на пазара. Не им иде на акъл, че 25 процента безработица в САЩ (както е тръгнало) значи световна криза, независимо от личния ни показател на национализъм, пък за това кво става у голям град като му умре напълно основния отрасъл - туризма що ли въобще да мислим? То има кой да мисли. На нас само заема, лихвата и да кимаме умно.
0
 
5
 
12
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Намирам време да се включа. Изслушах (някак си, със смях и сълзи на очи) на живо форума на господата. Интересно, че така и не отговориха на въпроса за презастрояването, което си е за 100 години напред. Щото с общи усилия техни и на общината и на законотворците големите градове се доосират яко. Ама това е тема друга. Казаха и добри неща. Жилището зависи от броя членове в семейството. У нас семейстата са все по малобройни. Та не знам някога ще се търсят ли повече тристайни от двустайни да речем. Пък и забогатяване не се предвижда масово. Строителя каза, че цените нямало как да паднат. Да бе. В София, Варна и малък град бетон, желязо и тухли са на една цена. Труда почти и той е равен. Разликата в кв. метър е пъти. Само парцела може ли да обясни разликата? Изводът от вас. Не са чували сигурно за гаражи двуетажни дето ги курдисват да вземат акт 16 и след това гаражите изчезват. У Варна говорим. В предна статия от 6 големи града само Русе не бил глътнал вода, а като гледам какъв оптимизъм има у Варна, да взема да се обутам на максимума на цените ли? Днес обратно статии за песимизъм у България. Ами Варна е зависима от туризма. Как въобще им минава през ум да се правят на оптимисти? Верно, няма да мрем сега заради една корона ама апартамент към 60 квадрата с общите части е над 100 бона в левове. Бетон, тухли и желязо, дограми, мазилки и др. материали в него няма и за 20 000 лева със стълбища, с плочки, с тераси, парапети, покриви, мази..... Смятайте. Цените ги има. Труд сложете на 2 бона заплата. ДДС сложете. Все тая. Оставате далеч отдолу. Не можело било по-евтино. В малки градове що може? Освен да си кажем, че живота на оптимиста е по-весел от този на песимиста друго не виждам. Има време за купуване. Срив 2009та, минимум на цени у Варна до 2014та началото. Как да не си оптимист. Ще купуваме, амаа не когато те ни кажат, а кога си щем ние.
1
 
5
 
11
Lucifer до: Hmi
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Яко.... много сладък виц, точно в 10ката...
0
 
13
 
10
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Е доста народ подлъгаха, пуснаха слухове че се задава хиперинфлация и хората им вярват и бързат да си вложат спестяванията. Кой в апартаменти, земя, къщи, за каквото стигнат парите. И купуват на пика, на най-високите цени. За съжаление в държавата на измамите, си има както рибари, така и шарани. Ще се научат ама по -трудният начин.
0
 
18
 
9
Hmi
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
По времето на Леонид Брежнев американският президент Роналд Рейгън посетил Москва. С пристигането си поискал от домакините си да му намерят място, където да може да тича рано сутрин около час. Като научил за това, Леонид Брежнев изявил желание и той да тича заедно с Рейгън рано сутрин. Рейгън нямал нищо против и на следващата сутрин те били заедно. Устроили си състезание по бягане и Рейгън, като по-спортна натура, се оказал по-бърз.
Тогавашната съветска преса отразила събитието по следния начин. "Нашият генерален секратар на ЦК на КПСС Леонид Илич Брежнев зае почетното второ място, докато неговият съперник, президентът на САЩ Роналд Рейгън, за голямо съжаление успя да се класира едва предпоследен."
ОКОЛО 40 процента оттегЛени офертите от продавачите, между 30-40 процента намалели купувачите, но търсенето изпреварвало предлагането. Така предстанена информацията е като в горния виц.

Още от Анализи
Логистиката - безопасен остров за инвеститорите в имоти в коронакризата