IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на разрешителните за строеж продължава да се забавя през 2016 г.

Новото жилищно строителство се концентрира в най-големите градове на страната, а област Пловдив се затвърждава като най-оживена строителна площадка

13:14 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Темпът на нарастване на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в България продължава да се забавя, но пък достига значително по-устойчиви измерения, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През миналата година са били издадени малко над 4 500 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в страната, което е с 4,7% повече спрямо предходната 2015 г. Тогава пък беше отчетено годишно увеличение от 9%, а през 2014 г. - 29%.

Със значително по-бързи темпове обаче нараства започнатото строителство на нови жилищни сгради, т.е. през 2016 г. със сигурност са се реализирали и разрешителни, издадени в предходни периоди, показват още данните.

Новото жилищно строителство продължава да се концентрира в най-големите градове на страната - София, Пловдив, Варна и Бургас, заради развитието на местните икономики и наличието на повече работни места, които привличат хора от други населени места.

Област Пловдив задържа позициите си на най-оживена строителна площадка заради активността не само в жилищния, но и индустриалния сегмент, където затвърждава позициите си на лидер в страната.

Новото жилищно строителство – по-устойчив растеж

Силните ръстове на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради и жилища, които се наблюдаваха през 2014 г., явно са били временно явление. Темповете в момента са с много по-устойчива динамика.

Като цяло за страната издадените разрешителни за нови жилищни сгради през миналата година отчитат ръст от малко под 5%. Конкретно за София увеличението достига 5,3%, а най-силен ръст е регистриран във Варна – 9%. Разрешителните за строеж в Пловдив и Бургас са почти без промяна спрямо предходната година, сочат данните.

Подобна е и тенденцията при разрешителните за строеж на жилища – общото увеличение достига 5%, за София е под 1%, а Варна отново отчита най-силно увеличение – 22%. В Пловдив дори е отчетен спад от 13%.

Общо за България започнатите нови жилищни сгради се увеличават с малко под 9% през миналата година. В София и Варна са най-динамичните пазари със съответно 24% и 25% годишен ръст. В Пловдив започнатите сгради са с 9,4% повече на годишна база, а в Бургас – с под 5%.

Индустриалното строителство също е във възход

Общо за страната строителството на т.нар. „други сгради“, където влиза строителството и на индустриални площи, отчита ръст от почти 7% през 2016 г. спрямо 2015 г.

Водещите области в този сегмент от строителния сектор са Пловдив и Стара Загора, следвани от София област, Пазарджик, Хасково и Благоевград – региони с добра инфраструктура и бърз достъп до магистрали.

При строителството на административни сгради като цяло картината е стабилна през 2016 г. Пазарът на нови офиси е развит единствено в София, както и най-големите градове в страната, където продължава да се строи по-активно. Столицата продължава да води по стартирани нови проекти, следвана от Варна и Пловдив.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още