IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple избегна кризата с доставките, но за други кошмарът не е приключил

Доставчиците на чипове често дават приоритет на големи клиенти като производителя на iPhone

09:24 | 29.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg</em></p>

Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg

Триумфът на Apple над глобалния недостиг във веригата на доставки на чипове е добра новина, предвид изпадналите в проблеми пазари по света.

Но да не бързаме, казват анализатори, цитирани от Ройтерс.

Производителят на iPhone, който преди три месеца предупреди, че проблемите с доставките ще повлияят на тримесечните му приходи, в четвъртък вечерта отчете рекордни резултати, до голяма степен подкрепени от продажбите на премиум смартфоните му. Той вижда подобрение на ситуацията, въпреки известния оставащ недостиг.

„Повечето проблеми, свързани с ограничените доставки, приключиха за Apple, но не задължително за всички останали“, коментира Боб О‘Донъл, главен анализатор в TECHnalysis Research.

Компании – от производителя на електромобили Tesla до фирмата за полупроводници Lam Research - отново предупредиха, че проблемите с веригите на доставки, които засегнаха редица индустрии, ще продължат да ограничават производството тази година.

Компаниите за чипове са склонни да дават приоритет на по-големите играчи като Apple заради огромната им покупателна способност и голямото търсене на продуктите им. А високият клас чипове на Apple са скъпи, което привлича поддоставчиците.

Това по същество означава, че Apple има предимство и може да закупи компоненти по-бързо от конкурентите си.

Въпреки че Apple може да получи по-добро обслужване за по-сложни чипове, като много други тя среща проблеми с някои полупроводници, създавани с по-стара технология, твърди анализаторът от Daiwa Capital Markets Лу Мишиоша.

iPad на Apple, който записа 14% спад на приходите, ползва чипове, които са с по-стара технология, а доставките на тези компоненти са доста ограничени, коментира пред анализатори главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук.

По думите му ограниченията върху по-старите чипове са били значителни през последното тримесечие на миналата календарна година. „Като цяло виждаме подобрение през тримесечието до март по отношение на намаляването на ограниченията спрямо това, което беше през тримесечието до декември“.

Тази седмица главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че проблемите на веригата за доставки ще повлияят негативно на производството във всички фабрики на компанията. „Така че недостигът на чипове, макар и по-слаб от миналогодишния, все още е проблем“, сподели той пред анализатори.

Производителят на полупроводници Lam Research отбеляза нови предизвикателства в доставките, като нарастване на огнищата на омикрон варианта, което донесе повече смущения при товарите и логистичните операции. Компанията заяви, че наблюдава недостиг на определени компоненти и части, включително на чипове, в началото на 2022 г.

Анализатори и пазарни лидери в областта на полупроводниците се надяват, че проблемите с доставките ще отслабнат по-късно тази година.

„Това ще остане проблем за индустрията, но Apple може да е изключение от правилото“, коментира Ромео Алварес, технологичен анализатор в William O’Neil + Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Да вкарат BLM в дизайнерския си отдел и ги пиши бегали..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
К'о стана веее, нали това беше черешките на висички торти? Супер-пупер-къмпъни? Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още