IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дара Косровшахи - царят на извиненията

Откакто е на поста си новият изпълнителен директор на Uber прави едно - да се извинява и да обещава да поправи кашата на Травис Каланик

08:55 | 28.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световният икономически форум, който се провежда в Швейцария, събира политическия и бизнес елит в рамките на събитие, на което се обсъждат най-наболелите въпроси в света. И докато малцина са готови да обещаят конкретни решения на проблемите, новият главен изпълнителен директор на компанията за споделено пътуване Uber, дойде на форума с доста конкретна цел.

Дара Косровшахи се появи в Давос, за да успокои инвеститорите в компанията си – настоящи и потенциални, че Uber няма да продължава по стръмния път, по който пое през последните години.

В рамките на една от дискусиите Косровшахи обеща не само, че ще вземе мерки за решаването на проблемите на Uber, но и че до три години компанията ще излезе на печалба.

Всичко това се случва на фона на растящите загуби на фирмата, докато тя действа все по-агресивно в световен мащаб с една единствена цел – бърза експанзия. Правилото, че онзи, който се появи на пазара пръв, печели, досега проработи на много места за Uber. Но лошите управленски решения, както и проблемите с регулаторите, накараха фирмата да отстъпи на редица пазари.

В Лондон компанията остана без лиценз, след като Transport for London отказа да го поднови през есента на 2017 г.

На фона на всичко това излизането на компанията от червената траектория на финансовите ѝ резултати ще бъде драматична промяна за глобалната услуга за споделено пътуване, която губи милиарди долари годишно.

За пореден път Косровшахи се появи с една единствена цел – да даде възможно най-конкретни насоки на инвеститорите и да покаже, че вече е взел сериозни мерки за справяне с кризата в Uber. По думите му компанията продължава да е доста агресивна по отношение на експанзията, но открива начини да бъде по-ефективна и това ѝ дава смелостта да заяви, че очаква да излезе на печалба в близките три години.

Самият Косровшахи сякаш отделя повече време за обещания през последните шест месеца, откакто е начело на Uber. Истината е, че той има нелеката задача да преобърне бизнеса на компанията след безпрецедентния период на сътресения. Uber е изправена пред редица разследвания от страна на правителства по света, обвинения в сексуално насилие и засилване на конкуренцията на редица пазари.

Мисията на Косровшахи за 2018 г. е „завръщането към нормалността“ след купищата проблеми, оставени от неговия предшественик – съоснователят на Uber Травис Каланик.

Същевременно новият изпълнителен директор разкри, че компанията му прави инвестиции в технологии за автономни коли – поредно голямо перо в бюджета на Uber.

Големият въпрос, който остава пред компанията, е докога Косровшахи ще се появява на публични места, само за да се извинява за направените някога грешки. Кога ще дойде моментът за реални действия, за да може Uber наистина да стъпи на краката си, да излезе на печалба и смело да инвестира в приоритетните си области? Защото между извиненията трябват и действия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още