IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата мистерия около хакването на телефона на Безос

Случаят може да бъде разплетен само с независимо разследване, пише CNBC

20:32 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Днес Организацията на обединените нации призова за разследване на обвиненията, че принцът на Саудитска Арабия лично е хакнал смартфона на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, пише CNBC

Информацията, която е базирана на разследване, поръчано от Безос, предполага, че принц Мохамед бин Салман може лично да е бил ангажиран със сложния процес на хакване на устройството на Безос, което е започнало с приятелска вечеря и размяна на телефонните номера между двамата още през 2018 г.

Докладът, получен от разследването на Безос, показва как външни хора могат да следят съобщенията на лични смартфони. Инструментите, описани в доклада за Безос, са скъпи и рядко се използват срещу гражданите. Нещо повече, да не забравяме, че самият милиардер е поръчал доклада и е възможно да има различни обяснения на това как е изтекла информацията за личния му живот.

Какво се е случило?

Според обвиненията телефонът на Безос е бил хакнат чрез използването на зловреден софтуер, получен в съобщение в WhatsApp, което е дошло директно от принц Мохамед бин Салман през ноември 2018 г. Преди това двамата мъже са се срещали през пролетта на същата година и са си разменили телефонните номера.

През ноември 2018 г. Безос предполагаемо отново е получил съобщение в WhatsApp от принца – този път със снимка на жена, наподобяваща любовницата му Лорън Санчез, „месеци преди аферата на Безос да стане публично известна“, твърди докладът. След това историята за аферата се появи в Medium, благодарение на National Enquirer, като тогава за първи път той спомена, че е възможно да има връзка между хакването и Саудитска Арабия.

Предполага се, че саудитците са атакували Безос, защото той притежава The Washington Post, който публикуваше материали от саудитския дисидент Джамал Кашоги. През октомври 2018 г. агенти от Саудитска Арабия са убили Кашоги в консулството на кралството в Истанбул по искане на принца, посочва ЦРУ. След като първоначално отрекоха няколко пъти, саудитците признаха за убийството и осъдиха няколко души на смърт. Все пак отрекоха принц Мохамед да е знаел нещо по случая.

Безос пък днес припомни за убийството на Кашоги със снимка в Twitter. 

 

Докладът твърди, че за атаката е използва софтуер на израелската компания NSO Group, която продава софтуерна платформа, известна като Pegasus. Платформата позволява на правителства да получават достъп до свързани с интернет устройства.

Компанията твърди, че продава продукти само на правителствени органи, които искат да извлекат информация от устройствата на криминално проявени лица и терористи. Защитниците на правата на човека все пак твърдят, че софтуерът се ползва доста по-широко, включително за преследването на прокурори, журналисти и дисиденти, които пречат на различни правителства, съответно свързали се с NSO Group. Това обвинение е включено в доклада.

NSO Group отрича софтуерът ѝ да е бил ползван в случая с Безос.

Саудитска Арабия нарече обвиненията „абсурдни“.

Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още