IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen аутсорсва морала и благоприличието

Матиас Мюлер замести дългогодишния шеф Мартин Винтеркорн с обещанието за честност и откритост. Но не ги постигна

17:41 | 31.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Направо можем да останем безмълвни пред това, което само за няколко години стори Volkwagen. Заедно с редица конкуренти най-големият автомобилен концерн в света е поръчал експерименти с животни и хора - в институт към Университета в Аахен е накарал 25 души в продължение на много часове да вдишват азотен диоксид. Изследователите са искали да проверят до каква степен газът вреди на здравето.

Малко по-рано VW вече бе попаднал под нова сериозна критика заради тест с животни, далече в пустинните на Ню Мексико. Десет маймуни са били затворени в стъклена клетка, в която са се изливали отработени газове от VW Beetle от 2015 г. и стар Ford (от 1997 г.). Учените са се надявали да установят, че маймуните реагират по-добре на модерния двигател. Вместо това обаче е отчетено, че при вдишването на газове от по-новия дизел са установени повече признаци на отравяне. Трите компании -  BMW, Daimler и Volkswagen, са финансирали тези опити с общо 649 000 долара.

Какво още трябва да си позволи тази компания и кога най-сетне ще се поучи от грешките си? 

През септември 2015 г. дотогавашният ръководител на Porsche Матиас Мюлер замести дългогодишния шеф Мартин Винтеркорн, който трябваше да отстъпи заради дизеловия скандал. Прокуратурата още го разследва.

Мюлер обеща промяната на културата в компанията, която бе спешно необходима. Винтеркорн и дългогодишният шеф на надзорния съвет Фердинанд Пиех оформиха VW в една йерархична компания. Мюлер излезе начело, за да промени това. Той обеща откритост и критично отношение към нарушенията. А какво излезе две години по-късно? Нищо...

Междувременно инициираните от германския автомобилен концерн експерименти вече взеха първата си жертва. Томас Щег, главният лобист на компанията и бивш говорител на правителството на Герхард Шрьодер, бе принуден да вземе отпуск с незабавен ефект, който ще завърши с добре финансиран договор за напускане.

В резултат на това Щег се хвърля като човешки щит пред Управителния и Надзорния съвет. Може би мениджърите на компанията си мислят, че щом аутсорсингът сработва при производството на калници и трансмисии, може да бъде приложен и за морала и благоприличието? Дано, но надали... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 6 години
да гледат в непоносимо малки екранчета и да напрегат зрението си до крайнос. Тоест, вместо ено 40-50 години да гуедат нормално, на 30 вече ше са аут. СМАРТФОНИТЕ СА ТОЛКОЗ КУУУУЛ, КОПУЕУЕ!2. Кредитните карти. Начи, вместо да си земеш ена стока, когат имаш пари и да я платиш ЕДИН ПЪТ, ти, ***, чрез ПРЕЖИВЕВАНЕТО, СИ КУПУВАШ НЕЩО НЕНУЖНО и го плащаш 2-3-4 пъти, според зависи. Колко кредит си зели кви лихви ше платиш на него. Некои стават ВЕЧНИ ДЛЪЖНИЦИ......Можем да ви ги реди още. Та, на тоз фон, експериментс с хора и маймуни с отработени газове са просто ДЕЦКА ЛАСКА! ЩОТ ПОЧВАТ И СВЪРШВАТ.КРЕДИТНИА КОШМАР НАПРИМЕР Е БЕЗКРАЕН.....Чипираните ше ви кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
scott
преди 6 години
Напикавам си памперса от смех!ТОВА Е ПОРЕДЕН ЕПИЗОД ОТ ВОЙНАТА СРЕЩУ НЕМСКИТЕ АФТОМОБИЛИ У САЩ! Изнудват ги да платът 12 милиарда1 изнудват и дойче банката, тез плащат и не скачат. Е, сега ви е ясно, че боя е до смърт. тоес до ОКОНЧАТЕЛНОТО напускана на немските фирми от пазара на САЩ. Или до убийството на Тръмп. Пак блейте и пак - сделка. Се ено се съгласявате да ви отрежат ената ръка на арената и да продължите боя. ДА ВИ КАЖЕМ, У МОМЕНТА ИМА КЪДЕ, КЪДЕ ПО ЧУДОВИЩНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ С ХОРАТА. ОБАЧЕ ТЕ ИМ СЕ РАДВАТ. ЩОТ СА ***.1. СМАРТФОНИРАНЕТО! Малки дечица биват ПРИНУЖДАВАНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Моралът и благоприличието са неща , несъвместими с бизнеса...щото големите пари обикновено определят кое е морално и кое благоприлично .Колкото до тестовете с хора и животни , няма да се учудя ако утре се пробват здравината на броните и калниците по събрани на някой площад хора ... те германците имат бая опит в тая работа , записките на д-р Менгеле в някои отношения са безценни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още