IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо кризата в Skoda заплашва цялата чешка икономика

Най-големият производител на автомобили в Чехия трябваше временно да спре производството поради липса на микрочипове

08:35 | 03.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Производството на автомобили е основен стълб на чешката икономика република: заводите на Skoda (VW Group), Toyota и Hyundai произвеждат повече от 1,3 милиона автомобила годишно при максимална натовареност. В Чехия - страна с население от десетина милиона - близо 120 000 души са заети в бранша, а износът на автомобили съставлява повече от половината от целия чешки износ. Логично: производителите на автомобили са сред най-сериозните данъкоплатци в страната, пише в анализ за Deutsche Welle Лубош Палата.

След тежката коронавирусна година, Чешката република често беше една от най-тежко засегнатите страни в света, изглеждаше, че автомобилната индустрия отново ще се възстанови и автомобилните производители ще успеят да достигнат нивото на старото си равнище. Но още през лятото секторът беше изправен пред ново предизвикателство: стигна се до остър недостиг на микрочипове, нужни за производството. Преди две седмици, на 18 октомври, флагманът на чешкото автомобилостроене, заводите на Skoda, от чиито поточни линии през 2019 година слязоха близо един милион автомобила, беше принуден изцяло да прекрати работа. Работниците бяха отпратени по домовете. Сега те получават 80% от заплатата спрямо средната им заработка в миналото. Вярно, че производството беше отчасти подновено в неделя благодарение на пратка чипове от Малайзия, трудности обаче все още има предостатъчно - поради дефицит на други компоненти. Нека не забравяме, че заводите на Skoda допринасят за цели 5% от чешкия БВП.

Излиза, че най-големият концерн в Чехия ще трябва да иска държавни помощи, вместо да внася сериозни суми в данъчната хазна. И не само заводите на Skoda, но и стотиците малки фирми, които произвеждат съответните компоненти. Според Зденек Петцел, изпълнителен директор на чешкия Съюз на автомобилната индустрия, през тази година в чешките заводи ще бъдат произведени едва около 1 милион автомобила, което означава, че оборотът ще спадне с цели 10,2 милиарда евро. Недостигът на микрочипове ще засегне най-сериозно производителите на отделните компоненти - сегмент, в който работят шест пъти повече хора, отколкото в самите автозаводи, смята Петцел.

На тристранна среща между все още действащото правителство, работодателите и синдикатите през октомври беше решено, че държавата ще окаже временна финансова помощ на автоиндустрията. "Ще окажем помощ на бранша и на подизпълнителите", каза Андрей Бабиш, който все още изпълняваше длъжността премиер. А министърът на промишлеността и транспорта Карел Хавличек добави, че държавната подкрепа ще възлиза на 60% от досега изплащаните заплати на работниците.

Ключов сектор на чешката икономика

„Смятаме, че това е справедливо, защото това е ключов сектор на чешката икономика, който генерира 10% от БВП. Освен това 100 000 работни места биха били изложени на риск без помощ", добавя Хавличек. Правителството в Прага ще вземе окончателно решение за началото на програмата за финансиране следващия понеделник. На този ден парламентът, избран на 9 октомври, ще заседава за първи път, а премиерът Бабиш ще подаде оставка.

Автомобилният експерт Радек Шпикар също счита, че има необходимост за подпомагане на автомобилната индустрия: „Програмата за краткосрочна заетост е предназначена точно за ситуации, в които индустрията изпада в трудности, които не е причинила, за да запази работните места при дългосрочните работодатели. Ние вярваме, че тя трябва да бъде активирана“. Обаче субсидиите за Skoda първо да бъдат одобрени от парламента и ЕС.

Трудният преход към електромобилността

Сегашната криза с чиповете изглежда само като предвестник на големите проблеми, пред които тепърва ще се изправя чешката автоиндустрия. Защото в рамките на Зелената сделка на ЕС чешките автомобилостроители постепенно трябва да преминат от производство на автомобили с двигатели с вътрешно горене към електромобили.

„От наша гледна точка за съжаление няма друг път освен електрификацията, за да постигнем нужното снижаване на равнищата на въглероден двуокис“, признава Михал Кадера, завеждащ отдел „Международни връзки" в Skoda. „Но това ще бъде едно голямо и скъпо предизвикателство", добавя той и обяснява, че до 2030 година Skoda смята да доставя на европейските пазари повече електрически автомобили, отколкото коли с двигатели с вътрешно горене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
travelboy
преди 2 години
Ще изнася тя ако има достатъчно будали да си купят електричка.Или ако както с ваксините кажат или Ел. Или пеша.И после ще молят раша за енергия щото тока не стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още