IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ пак предупреди банките да не рискуват при отпускането на жилищни заеми

Централната банка настоява кредитните институции да не разхлабват стандартите, пише в анализ на банковия сектор за четвъртото тримесечие на 2017 г.

12:28 | 05.05.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съживяването на кредитната дейност трябва да бъде съпроводено с въздържане от проциклично поведение от страна на банките. Подобно поведение предполага акумулиране и поддържане на капиталови и ликвидни буфери в периоди с благоприятни икономически тенденции и избягване на поведение, водещо до амортизирането на тези буфери в настоящия момент.

Това препоръчва на кредитните институции Българската народна банка (БНБ) в тримесечното си издание „Банките в България”, в което анализира състоянието на сектора през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Централните банкери са на мнение, че основният риск за финансовата стабилност е свързан с възможни негативни проявления, породени от оптимистични очаквания по отношение на икономическата активност, финансовото състояние на кредитополучателите и ценовата динамика на недвижимите имоти.

Според БНБ банките са изправени пред някои предизвикателства, например да ограничат вероятността необслужваните кредити да бъдат заменени с активи, които не носят доход или не могат да се използват за изпълнение на изискванията по отношение на ликвидността.

Ускорената амортизация на кредитния риск посредством начисляването на по-високи обезценки също може да е свързана в краткосрочен план с неблагоприятно влияние върху финансовия резултат и оттам върху размера на капитала, предупреждават от централната банка.

Рисков профил на системата

Анализаторите н

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 37 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 5 години
Изкуствено ниските лихви-пързалка ,които банките нарочно държат ниски,удрят цените на жилищата и по този начин формираха НОВ ИМОТЕН БАЛОН В БЪЛГАРИЯ !!Имотните агенции непрекъснато публикуват платени статии за ръст в цените и по този начин манипулират хората и общественото мнение.Строителните фирми жадни за лесни печалби,след предишния балон продават на зелено със спекулативни надценки и лошо качество на новото строителство.Хората са много късопаментни и забравиха предишния балон от 2008 *** година и отново се втурнаха да задлъжняват уверени във заплатите си и светлото бъдеще което им обещават в пресата и телевизията.Непрекъснатото повтаряне от медии,имотни спекуланти за златната възможност за инвестиция в недвижим имот ще излезне през носа на много хора.Много нови сгради няма да бъдат завършени.Вече се чуват слухове за това че се бавят с акт 16 на много обекти,взимат се пари на голи обещания и строителните фирми пак почнаха измамите с ДДС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Закъснели са ми се струва, бая народ ще се набалбука тоя път. Предния път имаха малко време да реагират, но тоя път няма да го усетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 3
pecan
преди 5 години
В края на тази година свършват QE в ЕС и от 2019 лихвите почват ръст . 1% ръст на лихвите за 100 хил евро заем е 1000 е на година /80 е на месец / . При 2-3 % много хора няма да могат да си плащат кредитите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още