IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното потребление и инвестициите ще движат растежа на българската икономика

Очакванията са и за по-добро усвояване на европейските средства

19:06 | 07.03.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„За 2018 г. се предвижда малко по-ускорен ръст за българската икономика спрямо предходната година от 4,2%, дължащ се на силно потребление и инвестиции, подкрепени и от очаквано по-добро усвояване на европейските средства през годината“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. Според него ръстът през 2017 г. е резултат от по-силно вътрешно търсене, подкрепено от умерена инфлация и ниски лихви. Ефектът от слабото евро и евтиния петрол, който доведе до значителен принос на нетния износ към растежа през 2016 г., отслабва през 2017 г.

По предварителните оценки на НСИ, през четвъртото тримесечие на 2017 г. реалният БВП нараства с 3,6% на годишна база според данните от експресните оценки. От компонентите на БВП, крайното потребление, както се очакваше, регистрира най-голямо увеличение с 4,7% на годишна база, следвано от бруто образуването на основен капитал с 3,2%, става ясно от последния макроикономически анализ на Райфайзенбанк. 

Индустрията увеличи производството си с 1,8% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2017 г. Нарастването се дължеше на преработващата промишленост, която покачи производството си с 4,6%, докато добивната промишленост и производството на електро, топлоенергия и газ отбелязаха спад   съответно с 3,1% и 5,7%. За цялата 2017 г. индустрията регистрира ръст от 3,5% спрямо 2016 г.

„Строителството също отбеляза ръст на годишна база през четвъртото тримесечие от 3,9%, като за цялата 2017 г. той достигна 4,5%. По-добрите резултати за сектора са следствие от експанзия на сградното строителство с 10,6%, която преодоля спада на гражданско строителство с 2,3% през годината“, допълни Калчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 6 години
Очакванията са и за по-добро усвояване на европейските средства--Най-смешното твърдение на годината. Добре е относително понятие. То е добре за определен кръг от хора, които печелят поръчките и без контрол как са си свършили работата. За всички останали НЕ Е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 6 години
Интересно , при положението че населението е има няма 5-6 млн , от който 2.5 милки пенсионери и 0.5 мил заети в бюджета , 0.5 милки социално слаби от къде ще дойде това потребление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
Бавният ръст е стабилен ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
ivancholak
преди 6 години
Абсолютно. Имам достъп до данни за потреблението и числата хич не са оптимистични
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
Sandy
преди 6 години
Точно обратното е. Инвестиции почти никакви, а потреблението върви надолу. Поредната фалшива новина, от многото, които манипулират и промиват мозъците на хората. Всички в медиите са купени да пишат спуснати отгоре неща. За журналистите хонорара е важен, не истината. Продадохте си душите. Пускаш телевизора и слушаш лъжи, четеш в нета и пак лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още