IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларовият индекс успя да нарасне до седмичен връх

Златото се понижава обаче, притиснато от силната щатска валута

12:01 | 09.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът започна новата седмица с повишение, достигайки най-високото ниво от една седмица, след като инвеститорите прибираха печалби от евровите си позиции. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути нарасна с половин процент до 92,37 пункта. "Еврото отстъпи от върха над 1,20, който достигна през миналата седмица", коментира Брад Бечтъл, управляващ директор в Jefferies. Според него това е "прибиране на печалби и здравословна корекция за еврото, която е движена от пазарни участници, откриващи позиции в долари". Двойката EUR/USD се понижи с 0,55% до 1,1962 долара за евро. В същото време USD/JPY се търгуваше в тесен рейндж между 112,90 и 113,06 йени за долар. В крайна сметка японската валута завърши с минимално повишение, достигайки 113,06.

Канадският долар отслабна в понеделник, завършвайки деня на нива около 1,2430. Канадските компании остават оптимистично настроени относно бъдещите продажби въпреки очертаващата се картина на пълна заетост в страната и признаците за недостиг на работна ръка. Австралийският долар поевтиня за втора поредна сесия, отстъпвайки до 0,7827. Вниманието на пазарните участници, следящи австралийската валута ще бъде насочено към данните за бизнес доверието на NAB, както и новините за продажбите на дребно, които ще бъдат оповестени в четвъртък. 

Златото се понижи, притиснато от силата на долара, който успя да поскъпне до най-високото си ниво за последните седем дни. Благородният метал отстъпи от 3-месечния максимум, завършвайки търговията на 1 320,31 долара. Фючърсите със срок на доставка през месец февруари се търгуваха с понижение от 0,09% на нива от 1 321,10 долара за тройунция. "Мисля, че би било добре да видим корекция преди златото да се насочи към следващата си цел от 1 325 долара", заяви Афшин Набави, анализатор в MKS. "Щатския долар се върна към растеж, а еврото отстъпи от върха, който достигна през миналата седмица. В краткосрочен план мисля, че златото ще се задържи в зоната между 1 305 и 1 325 долара", допълни още Набави. Последните данни от CFTC показаха, че за седмицата до 2 януари хедж фондовете са увеличили нетните си дълги позиции в злато. Другите благородни метали започнаха седмицата със смесено представяне. Фючърсите на среброто поевтиняха с малко над половин процент до 17,127 долара за тройунция. Платината успя да добави 0,1 на сто към стойността си, достигайки 970,50 долара. С най-силен резултат бе паладият, който поскъпна с 0,8%, приключвайки търговията на ниво от 1 098,97 долара за тройунция.

Петролът се търгуваше в близост до най-високите си нива от месец май 2015 г. насам. Черното злато нарасна с 29 цента до 61,73 долара за барел, след като политическите притеснения, свързани с някои страни от ОПЕК компенсират очакванията за ръст в производството на шистов петрол в САЩ. "Протестите в Иран в комбинация с новината за задържането на няколко високопоставени личности в Саудитска Арабия предизвикаха геополитическа загриженост сред инвеститорите", коментира Абхишек Кумар, който е анализатор стокови пазари в Interfax Energys Global Gas Analytics в Лондон. "Въпреки това, перспективите за по-нататъшен ръст в производството на шистов петрол от страна на САЩ продължава да засилва мечите настроения на пазара", допълни още Кумар. Сорт брент поскъпна със 17 цента, приключвайки сесията на нива от 67,79 долара за барел.

Nasdaq и S&P 500 достигнаха нови исторически стойности, подкрепени от оптимистичните очаквания на пазарните участници, свързани с американската икономика. Технологичният индекс Nasdaq добави 0,3% към стойността си, достигайки 7 157,39 пункта. С най-силни резултати бяха книжата на Amazon, Alphabet и Netflix. S&P 500 се повиши с 0,17% до 2 747,71. Водещ бе сектора на услугите, който нарасна с близо един процент. Dow Jones затвори с минимално понижение от 0,05 на сто или 12,87 пункта, отстъпвайки до 25 283 пункта. Според Джеръми Клайн, който е пазарен стратег в FBN Securities "анализаторите започват да повишават агресивно прогнозите си за корпоративните печалби в резултат на новоприетата данъчна реформа. Очакванията са печалбите на S&P 500 за 2018 г. да се повишат с близо 3%". 

Фондовите пазари в Европа също затвориха на положителна територия на фона на продължаващите разговори между Ангела Меркел и Мартин Шулц за сформирането на ново коалиционно правителство в Германия. DAX 30 поскъпна с 0,36% до 13 367,78 пункта. САС 40 нарасна с 0,31% или 16,67 пункта до 5 487,42 пункта. Сред водещите европейски индекси FTSE 100 завърши търговията на негативна територия, отстъпвайки с 0,36% до 7 696,51 пункта. Акциите на Galapagos скочиха с близо 4.5%, след като от компанията обявиха, че предварителните тестове на новото лекарство срещу остеоартрит са дали положителни резултати. На другия полюс бяха книжата на Micro Focus, като цената им се срина със 17% в резултат на по-слаби от очакваното финансови данни.

Във вторник ще бъдат публикувани данните за равнището на безработица в еврозоната за месец ноември. Очакванията на по-голямата част от икономистите са, че нивото на безработица във валутния съюз ще се понижи с 0,1 базисни пункта до 8,7%. Сред другите по-важни събития от деня се открояват данните за вноса и износа, както и търговския баланс в Германия за месец ноември.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/GBP

Вчера публикувахме идея за продажби при валутната двойка EUR/GBP. Към момента цената се движи според очакванията ни. Вчерашното чисто низходящо движение обаче е възможно да даде форма на корекция, преди да бъде ударен крайният таргет от 0,8800. Един от вариантите е да затворим част от позицията (90% от целта е изпълнена към момента) или да изчакаме до достигането на крайната цел.

AUD/CAD

Двойката дава добра възможност за търговия в рамките на деня. Ценовото движение продължава да бъде подвластно на добрите новини за канадската икономика от петък и цената има потенциала да тества близките нива на подкрепа.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още