IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важното число във финансите ще „загине“ след 3 години

Wall Street и банките обаче все още не са готови с алтернатива

10:39 | 20.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След три години финансовият свят вероятно ще трябва да каже „сбогом“ на една цифра, която е в основата на много данни. И поне засега не е ясно как ще продължат нещата. Референтният лихвен процент Libor (съкращение от London Interbank Offered Rate) се публикува ежедневно и служи за бенчмарк за почти всички договори с променлив лихвен процент. От тези лихвени проценти зависят трансакции и договори в обем от трилиони долари. Всичко това обаче ще трябва да бъде регламентирано по различен начин от 2021 г., както съобщава в. New York Times, а темата бе засегната на глобална среща в Ню Йорк през тази седмица. 

В четвъртък глобалните регулатори осъществиха съгласуван натиск, призовавайки банките и дилърите да започнат своя преход отвъд използването на скандализирания лондонски междубанков лихвен процент.

На срещи и речи по целия свят те призоваха банките да изготвят план за наследствените договори, които ще се ползват в преходния период след сбогуването с Libor в края на 2021 г. 

Въпреки че някои аспекти на прехода продължават да се движат по график или дори по-бързо, Андрю Бейли, изпълнителен директор на Комисията по финансов надзор на Великобритания, предупреди в своя реч в Лондон, че като цяло "темпото на този преход все още не е достатъчно бързо". 

Съветът за финансова стабилност - група международни регулаторни органи, която се председателства съвместно от председателя на Федералния резерв Джерoм Пауъл и от гуверньора на Английската централна банка Марк Карни, подчерта нуждата новите референтни лихвени проценти „да бъдат заложени на база активни, ликвидни пазари" в изявление, съвпадащо с речта на Бейли, пише The Wall Street Journal.

Също в четвъртък международната Асоциация за суапове и деривати стартира консултации с пазарни участници за плана за преходния период. Организацията работи в момента над преходния процес за фискални ставки, който би послужил като механизъм за договорите, използващи Libor.

Референтният лихвен процент Libor се определя, като редовно няколко големи банки се анкетират за това какви лихви ще плащат, ако заемат пари от други банки. Най-високите и най-ниските лихви от отговорите им се премахват, а остатъкът се усреднява. В края на 2016 г. в глобален план е имало договори за 190 трлн. долара, базирани на Libor.

Ето защо е особено опасно, че референтният лихвен процент е бил манипулиран в миналото. Тъй като броят на анкетираните институции е сравнително малък, някои банкери са забелязали, че биха могли да повлияят на числото, като съвместно съгласуват данните си и така биха могли да намалят собствения си риск от загуба. Това стана известно след скандала "Либор" през 2011 г., след който някои банки бяха принудени да платят глоби за милиарди долари, а някои дилъри бяха осъдени с лишаване от свобода до единадесет години.

В четвъртък Кристиан Битар, бивш дилър на Deutsche Bank, бе осъден на пет години и четири месеца лишаване от свобода. Той, заедно с други търговци, е манипулирал в периода между 2005 и 2009 г. в техен собствен интерес европейския вариант на Libor - Euribor. Филип Морйосеф, 50-годишен бивш трейдър от Barclays, получи осем години, след като съдебните заседатели го осъдиха единодушно през миналата седмица – за манипулиране на Euribor между 2005 и 2009 г.

Въпреки големия обем и възможността за манипулация Libor не може да бъде просто заместен. Регулаторите се опасяват, че внезапното премахване на референтния лихвен процент би могло да застраши цялата финансова система. Така, веднага след като скандалът с манипулациите стана публично достояние, банките бяха задължени да продължат своя принос към Libor.

Това обаче вероятно ще се промени от 2021 г. нататък. Регулаторите искат да дадат на банките време от няколко години, за да се подготвят. Засега обаче не е ясно към какво ще се придържат след това те, за да определят лихвите по договорите. Защото милиони договори трябва да бъдат адаптирани, а компютърните системи - да бъдат актуализирани.

Междувременно Федералният резерв на САЩ обмисля дали да не въведе заместител на така наречения Dollar-Libor. Европейската централна банка (ЕЦБ) също така обмисля дали съществуват по-добри алтернативи на Euribor - референтната ставка за финансовите договори, базирани на евро, изчислявани чрез подобна процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още