IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не, кешът не измира! Дори напротив

Обемът на производството на банкноти продължава да расте с бавни темпове, твърди Giesecke & Devrient

14:37 | 03.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Касиер брои банкноти в клон на National Bank of Greece. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Касиер брои банкноти в клон на National Bank of Greece. Снимка: Архив Ройтерс

Опасенията за изчезването на паричните средства в брой очевидно са неоснователни. Въпреки всички опции за електронни плащания производството на пари в брой нараства както в Европа, така и в други части на света.

„Банкнотите не намаляват, обемът на производството на кеш продължава да расте с бавни темпове", казва Ралф Винтергерст, главен изпълнителен директор на базираната в Мюнхен компанията Giesecke & Devrient, световен лидер в печатането на банкноти. „В Европа все още има ръст, особено в Източна Европа. В Африка кешът също се разраства бързо", казва той в интервю пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Дори и в Китай, където плащането с мобилните приложения WeChat и Alipay е все по-разпространено, производството на пари в брой е най-малкото стабилно, казва Винтергерст. „Не виждаме спад в Китай". За еврозоната оценката му се потвърждава и от статистиката на Европейската централна банка. Според нея в края на миналата година в обращение са били 21,4 милиарда банкноти евро - с над 1 млрд. повече спрямо предходната година и почти три пъти повече в сравнение с 2002 г., когато бе въведено еврото.  

Близо 79% от трансакциите на дребно в еврозоната са били осъществени чрез плащане в брой. В Германия, най-голямата европейска икономика, този дял е бил 80%. Това до голяма степен обяснява недоволството във федералната република срещу решението за спирането от печат на банкнотата от 500 евро. Решението беше изтълкувано като първа стъпка в отдръпването от плащанията в брой, припомня Ройтерс. 

Базираната в Мюнхен и богата на традиции компания снабдява 150 страни по света с банкноти и / или технологии за сигурността на парите. Другите бизнес области на компанията включват производството на платежни карти, както и технологии за сигурност и криптиране за машини и електронни платежни системи.

Най-новата поръчка за Giesecke & Devrient идва от централната банка на Египет. „В Египет ние изграждаме една напълно нова инфраструктура за производство на пари в брой, съхранение, циркулация, преглед и унищожаване, включително и система за сигурността в киберпространството", казва специалистът.

Базираната в Мюнхен компания обаче не иска да разчита само на производството на банкноти и карти. Продуктите за киберсигурност, включително биометричните данни, защитата на автентичността и технологията за шифроване - се очаква да станат важен стълб за компанията.

„През 2015 г. имахме 15 млрд. мрежови устройства в света, а Ericsson прогнозира, че до 2021 г. броят им ще достигне до 28 млрд.", заяви главният изпълнителен директор на G&D.

„Колкото по-свързани сме, толкова по-голям е рискът от неправомерно нахлуване. Във всеки случай сегментът на киберсигурността ще се увеличи значително“, казва той. Подразделението Secunet, която работи в тази бизнес област, отбелязва увеличение на приходите от малко над 37% през 2017 г. - от 115 до почти 160 млн. евро. 

Не само обемът на паричните средства нараства, но и броят на кредитните и дебитните карти. „Разпространението на разплащателни карти все още бележи значителни темпове на растеж. Преди 20 години може би всеки в Германия имаше една или две карти, днес всеки има три или четири", казва Винтергерст. „В световен мащаб много региони наваксват. Банките също не искат да се откажат лесно от това физическо парче пластмаса с логото си върху него".

Всичко това предполага, че все по-свързаното човечество също е станало финансово по-активно от предишните поколения. „Трябва някъде да има връзка, но е много трудно да се направи подобен извод", казва Винтергерст. „Ако нищо не се забавя, това означава, че броят на трансакциите в световен мащаб се увеличава. Това от своя страна е показател, че хората не се чувстват по-зле икономически".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още