IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ни поредната волатилна борсова седмица

Във фокуса ще са протоколите от заседанията на Фед и ЕЦБ, изказвания на централни банкери и възобновяването на преговорите между САЩ и Китай

08:35 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последните няколко дни гарантираха на инвеститорите в акции повишения и понижения на емоциите. Едва през септември германският бенчмарк DAX и неговият европейски еквивалент EuroStoxx 50 бяха натрупали повече от четири процента ръстове. Основните американски индекси също отбелязваха печалби в току-що приключилия месец. Но в началото на октомври картината се обърна: само първите два търговски дни изтриха цялата натрупана печалба за инвеститорите на DAX.

Освен търговските спорове и несигурността около Brexit и притесненията за състоянието на американската икономика бяха особено потискащи. „Усещаните на пазарите опасения за предстояща рецесия в САЩ със сигурност са преувеличени, но икономическата ситуация в Съединените щати видимо се влоши“, казва анализаторът от NordLB Тобиас Басе, цитиран от германския Handelsblatt. Анализаторите се опасяват, че слабостта на индустрията ще се разпространява все повече в сектора на услугите.

Пазарът на труда в САЩ продължава да не показва проблеми. 136 000 нови работни места бяха създадени през септември, както беше обявено в петък. Това беше малко по-малко от очакваното. Но данните за юли и август впоследствие бяха преразгледани нагоре. В същото време равнището на безработица спадна до 3,5 процента - близо до 50-годишен минимум. Това отново вдъхна положителен импулс на европейските борси в края на седмицата.

През новата седмица се очаква инвеститорите да продължат да обръщат особено внимание на търговските конфликти на САЩ. „Едно поне частично решение на търговския спор между Вашингтон и Пекин със сигурност може да доведе до поредното повишение на цените на акциите. Търговският спор на САЩ с ЕС обаче също трябва да се има предвид “, анализира Басе.

В крайна сметка в последните дни станахме свидетели на по-примирителни тонове между САЩ и Китай. Например американският президент Доналд Тръмп отложи въвеждането на нови наказателни мита за китайски продукти от 1 на 15 октомври - и по този начин след за след празненствата по повод на 70-годишнината на Народната република. В същото време Китай обяви намерението си да внася повече американски селскостопански продукти. През новата търговска седмица официалните разговори между двете страни ще се възобновят.

„Продължаваме да вярваме, че новите разговори между Пекин и Вашингтон ще доведат до важни резултати по-късно тази година", казва Басе. Всъщност частично споразумение до декември е доста вероятно. „То трябва да надхвърля обикновеното примирие. По-специално се очаква по-мащабно закупуване на селскостопански продукти от Китай. Вашингтон също ще направи отстъпки спрямо Пекин по няколко точки“.

Икономическите потребности и политическият натиск върху Тръмп говорят за положителни резултати. Тъй като трябва да се изяснят сложни подробности, особено по отношение на справянето с проблемите с авторското право в Китай, вероятно постигането на окончателното споразумение ще отнеме известно време.

Икономистът на Commerzbank Бернд Вайденщайнер очаква само краткосрочно облекчение: „Въпреки това трайното решение на конфликта остава малко вероятно“. Според него Китай едва ли би отговорил на исканията на САЩ за сериозно преструктуриране на икономиката, тъй като това би отслабило властовата позиция на управляващата партия. Американците от своя страна трудно биха се отказали от усилията си да защитят собственото си техническо предимство и да затруднят китайските високотехнологични компании да получат достъп до пазара на Запада.

Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още