IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори пореден месец на забавяне на щатската производствена активност

Американците връщат разходите си обратно към сектора на услугите, като пътувания, заведения за хранене и отдих

21:13 | 02.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Производствената активност в САЩ се забавя за втори пореден месец през април, но изглежда, че затрудненията в предлагането намаляват, а темповете на нарастване на цените на суровините и натрупаните незавършени работи в заводите се забавят.

В понеделник Институтът за управление на доставките (ISM) съобщи, че неговият индекс за националната фабрична активност е спаднал до 55,4 пункта през миналия месец от 57,1 пункта през март.

Показание над 50 означава разширяване на производството, което представлява 12% от цялата икономика на САЩ. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на индекса до 57,6 пункта.

Американците връщат разходите си обратно към сектора на услугите, като пътувания, заведения за хранене и отдих, което допринася за охлаждането на производството. Правителствените данни от петък показаха, че през март потребителските разходи за услуги са се увеличили с най-много от осем месеца насам, докато разходите за дълготрайни промишлени стоки са намалели за втори пореден месец.

Подиндексът на ISM очакванията за новите поръчки се понижи до 53,5 пункта от 53,8 пункта през март.

Измерителят на доставките от доставчиците, включен в проучването, се повиши до 67,2 пункта от 65,4 пункта през март. Показание над 50% показва забавяне на доставките за заводите. Стегнатите вериги за доставки се изостриха от войната на Русия срещу Украйна, което повиши цените на петрола и други суровини. Новите, свързани с коронавирус блокирания в Китай, също не помагат.

Но има признаци за известно подобрение на доставките. Проучването за обема на поръчките се понижи до 56 пункта от 60,0 пункта през март. Това е втори пореден месечен спад.

Тъй като напрежението в предлагането започва да се преодолява, фабричната инфлация може да достигне своя връх. Показателят за цените, плащани от производителите, се понижи до 84,6 пункта от 87,1 пункта през март.

Очаква се в сряда Федералният резерв да повиши лихвените проценти с половин процентен пункт. През март Фед повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта и скоро вероятно ще започне да съкращава притежаваните от него активи.

Но през миналия месец работниците във фабриките бяха по-малко. Индексът за заетостта в заводите се понижи до 50,9 пункта от 56,3 пункта през март. Това вероятно отразява трудностите при намирането на служители. В края на февруари свободните работни места бяха почти рекордно много - 11,3 млн.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още