IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарушените вериги за доставка в света се готвят за болезнено възстановяване

Признаци за смекчаване на проблема се очакват в края на тази година, но в някои индустрии това може да се случи едва догодина

18:00 | 13.02.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Нарастват признаците, че кризата с глобалните вериги за доставка, която обърква прогнозите на централните банки за инфлацията, спира възстановяването на икономиките и свива корпоративните маржове, може би ще започне да се разрешава към края на тази година, пише Ройтерс.

Но каналите за търговия стават толкова задръстени, че някои от най-тежко пострадалите индустрии може да се върнат към обичайния си бизнес едва доста след началото на следващата година, дори ако се допусне, че ново обръщане на пандемията няма да създаде пореден хаос.

Международната търговия никога не се е сблъсквала с нещо като коронавируса.

В началото на 2020 г. компаниите реагираха на забавянето на икономиката, като отложиха планове за производство за следващата година, но бяха изненадани от нарастване на търсенето, породено от бързото разпространение на ваксините и фискалната подкрепа за разходите на домакинствата в богатия свят.

В същото време мерките за овладяване на вируса предизвикаха недостиг на работна ръка и затваряне на заводи в момент, когато разходите на домакинствата правеха преход от услуги към стоки.

Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн оприличи последиците като след Втората световна война, когато търсенето експлодира, а компаниите, трябваше бързо да пренасочат производството си от военни към цивилни стоки.

Възстановяването на износно ориентирани икономики като Германия е задушено от задръстването на доставките към местните заводи, а растящите разходи за превоз на товари по море се комбинират с повишаване на цените на горивата, тласкайки инфлацията в САЩ до най-високото ѝ ниво от четири десетилетия.

Смесени послания

Сега, когато по-лекият омикрон вариант кара властите да разхлабват ограниченията, има колебливи сигнали, че задръстването на веригите за доставка може да се смекчи.

Миналата седмица допитване на Института за управление на доставките (ISM) показа признаци за подобряване на трудовия пазар в САЩ и за представянето на доставчиците за трети пореден месец, а мениджъри по покупките в Европа също говорят за облекчаване на натиска.

Макар че това повишава надеждите на централните банки за по-значимо намаляване на инфлационния натиск към края на годината, те също така знаят, че посланията от реалната икономика остават смесени.

Според компанията за анализи на веригите за доставка Sea-Intelligence настоящото задръстване няма прецедент, но минал опит показва, че на пристанищата и на вътрешните мрежи ще са необходими между 8 и 9 месеца, за да се възстановят.

Разрешаването на проблема ще зависи от липсата на нови удари за подложените на силен натиск вериги за доставка.
Тези уязвимости бяха показани в четвъртък, когато Toyota, General Motors, Ford и Stellantis заявиха, че производството им е пострадало в северноамериканските им заводи заради недостига на части в резултат на протестите на канадските водачи на камиони срещу ограниченията заради пандемията.

Представители на Япония, Германия и на Международния валутен фонд изразиха в същото време притеснения от задълбочаване на задръстванията, ако политиката за нулев COVID на Китай, при която се затварят цели градове, бъде приложена изцяло срещу ръстове на заразени с омикрон варианта на отделни места.

За потребителите ще мине известно време преди да видят значително намаляване на натиска върху веригите за доставки и те не трябва да очакват непременно връщане към нивата преди пандемията на цените или на наличностите.

Ръководители в автомобилни концерни и компании в промишленото производство твърдят, че очакват цените на редица суровини да нараснат през годината, но са убедени, че могат да повишат цените за продуктите си, за да покрият ръстовете изцяло или от части.

Американският производител на мотоциклети Harley-Davidson съобщи, че се справя със значително по-ограничените наличности чрез създаването на резервационна система за потребителите при поръчката на мотоциклети.

Йенс Бьорн Андерсен, главен изпълнителен директор на транспортната и логистична компания DSV, смята, че изкривяването е толкова голямо, че каквото и да се случи оттук нататък, секторът няма да изглежда като преди COVID-19.

„Никога не използвам думата нормализиране“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
проблем с верига на доставки? тва нещо като верига от оправдания ли е?то така кат сте се навъдили сума си дропшипъри.. на единия да му закъснее доставката надолу всичките "бизнесмени" гърмите.никви количества, яко шоурууми и накрая си оставате само с тях.. бизнесмени муахаха. 'веригите му били виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, Сyльо, верно ли никой не искал долари? Точно идолите ти от Мордор и Чайна най-много ги обичат! И какво "обяснение" са веригите доставки, все едно са питали служител на Чистота за ядрена физика. Толкова сте евтини и жалки копейничетата,че във всеки с АйКю над 50 будите нещо средно между съжаление и присмех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
да бе ковида и путин са партньори сега ... международния тероризъм е в отпуска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
вече когато никой не иска да работи за зелена тоалетна хартия му викаме "нарушени вериги за доставки"а ако случайно иска, но за значително повече - "ковид/енергийна инфлационна криза".. и затова се налага "план за възстановяване".живеем в някъв абсолютен виц от оправдания, с краен виновник винаги някой друг, а в краен случай - путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още