IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е готова да се простреля и в двата крака

Според Борис Джонсън страната му има не само правото, но и задължението да го направи, ако алтернативата е намеса на ЕС в нейните дела

08:14 | 13.02.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	С тези две ръце Джонсън като нищо ще се простреля в двата крака едновременно. <em>Снимка: Getty</em></p>

С тези две ръце Джонсън като нищо ще се простреля в двата крака едновременно. Снимка: Getty

Борис Джонсън има фетиш за автономия. Той се състои в убеждението, че страната му не само има суверенното право да се простреля и в двата крака, но и има задължение да го направи, ако алтернативата е да позволи на институциите на Европейския съюз (ЕС) някаква роля в своите дела.

Brexit, настоява Джонсън, означава автономия. Ако британският премиер упорства с това искане, вероятно в началото на следващата година Обединеното кралство ще претърпи пълен разрив в търговските взаимоотношения, които изграждаше със Съюза в продължение на 47 години, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Наскоро правителството на Великобритания представи исканията си за тези преговори. За съжаление, те са нереалистични в три аспекта: първият е надеждата, че евентуалното споразумение ще бъде между „суверенно равни“; вторият е убеждението, че ЕС би приел споразумение от канадски тип, а третият е, че австралийски стил отношения с ЕС, уредени от правилата на Световната търговска организация (СТО), са разумна алтернатива.

Според международното право Великобритания е суверенна, но суверенитетът не е същото нещо като силата. ЕС има население от 446 милиона души срещу 66 милиона британци. Икономиката на блока е почти шест пъти по-голяма от тази на Великобритания. ЕС също е много по-малко зависим от търговията с Обединеното кралство, отколкото е вярно обратното. Нека бъдем ясни: това не е връзка между равни, посочва Уулф.

Трудността за Великобритания в отношенията й с ЕС е по-скоро, че тя е твърде малка, за да бъде равна, и твърде голяма, за да няма значение. Страната е почти толкова важен търговски партньор на ЕС, колкото и САЩ. Това е така, защото разстоянието е решаващо за определяне на двустранните търговски потоци.

Тъй като Обединеното кралство е много по-важен търговски партньор на ЕС от Канада, съюзът също така е по-бдителен за способността на Великобритания да разстрои икономиката му. В същото време за Австралия търговията с ЕС е незначителна, но ЕС е най-важният търговски партньор на Великобритания. Обединеното кралство не трябва да приема същите търговски отношения с ЕС като Австралия.

Характерният за ЕС задълбочен мандат при преговорите дава яснота как ще се гледа на преговорите. Първо, Брюксел разглежда „новото партньорство“ като „единен пакет“. Това обхваща „общите разпоредби“, включително тези относно управлението; „икономическите договорености, включително търговията и особено гаранциите за честни правила на играта“; мерките за сигурност, включително правоприлагане и съдебно сътрудничество, външна политика, сигурност и отбрана.

Второ, въпросите са много и сложни. Те включват защита на данните, участие в ядрени програми на ЕС и Евратом, търговия със стоки и услуги, интелектуална собственост, обществени поръчки, мобилност на хора, авиация, автомобилен транспорт, енергетика, рибарство, съдебно сътрудничество, външнополитическо сътрудничество и кибер сигурност. Не е за вярване, че всичко това може да бъде договорено и ратифицирано в рамките на една година. Идеята, че Великобритания трябва да се оттегли, ако то не може да бъде постигнато за кратко време, изглежда безумна.

Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 3
babycomeback
преди 4 години
Хахахаххаахахха, Англосаксите ще претърпят такъв трус, какъвто едва ли сме виждали в днешния свят, доста държави са им набрали вече, а и ирландците отдавна искат да се цепят, та меко кацане няма да има, Империя е Европейският съюз, което го доказва 47 години мащабен бизнес, жалко за британците, но всичко си има граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
shinawatra
преди 4 години
А как е, разбирач??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
shinawatra
преди 4 години
Егати пропагандната статия с елементи на откровени лъжи, очевидно писана от психопат или някой, който е на светлинни години от събитията. А това хвърленото накрая, че можело кралството да се съюзи със САЩ срещу ЕС направо кърти! Статийка с ключови думи, така ли се промиват мозъците на ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
РАдвам се че вече си на моето мнение след като ги раздели и остана само англия от великобританията ...и ЕС не е империя, тук лееекинко преувеличи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
крас
преди 4 години
Разликата между орела и стадото гарги е точна тази каквато е между АНГЛИЯ и ЕС.ЕДНОТО Е ИМПЕРИЯ , А ДРУГОТО ГОВОРИЛНЯ В КОЯТО КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ РАЖДА САМО БЕЗОДГОВОРНОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 4 години
извинявай, но Великобритания нищо няма да резпределя вече ... нея ще е разпределят! От две седмици са безгласна буква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 4 години
ПРИНЦИПА КОЙТО ЩЕ СЕ ОПИТА ДА НАЛОЖИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е: "Всяка жаба да си знае гьола."НЕЙНИЯТ ГЬОЛ ЯСНО Е ОЧЕРТАН. ВЪПРОСА Е КАК СТОЯТ НЕЩАТА С ЧУЖДИТЕ ГЬОЛОВЕ И ИМА ЛИ НЯКОЙ ПРЕТЕНЦИЯ КЪМ НЕЙНИЯ??КЪМ НЕЙНИЯ ЕСТЕСТВЕНО ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ МНОГО ДЪРЖАВИ - Китай в Хонконг, САЩ в Канада, а ЕС пък в задния двор на кралството. Впечатляващо е промененото отношение на БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ към Русия. ЗАПОЧВА ГОЛЯМАТА ИГРА НА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЗОНИТЕ НА ВЛИЯНИЕ В КОЯТО ЩЕ УЧАСТВАТ НЕ САМО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ЕС, но и останалите империи от този многополюсен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Великобритания не може да се съюзи с никой срещу ЕС, защото САЩ, Русия и Китай печелят от ЕС чрез влияние, газ и стоокообмен. Второ никой от големите играчи няма да остави Великобритания пак да стане велика империя, защото това значи повече проблеми за тях. Може би само ЕС има полза Великобритания пак да стане велика империя, при положение че се запазят тесните отношение със съюза. Най вероятния сценарии е след няколко години англичаните пак да се върнат в съюза, горди че са напуснали преди време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
В чатала не е добре, защото за минимизирането на такава щета ще бъде необходимо кралицата да назначи сър Елтън Джон за премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Великобритания вече се простреля не само в двата крака, ами и в чaтaлa. В момента се чудят как да минимизират щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още