IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е готова да се простреля и в двата крака

Според Борис Джонсън страната му има не само правото, но и задължението да го направи, ако алтернативата е намеса на ЕС в нейните дела

08:14 | 13.02.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	С тези две ръце Джонсън като нищо ще се простреля в двата крака едновременно. <em>Снимка: Getty</em></p>

С тези две ръце Джонсън като нищо ще се простреля в двата крака едновременно. Снимка: Getty

На последно място, ЕС заявява, че „като се има предвид... географската близост на Обединеното кралство и икономическата взаимозависимост, предвижданото партньорство трябва да гарантира открита и честна конкуренция... За тази цел предвижданото споразумение следва да поддържа общите високи стандарти в областта на държавната помощ, конкуренцията, държавните предприятия, социалните и екологични стандарти, тези за заетост, изменението на климата и съответните данъчни въпроси.“

Това, което казва ЕС е, че автономията на Острова спира там, където започва да му причинява неудобства. Ако Великобритания настоява за това, възможно е сделката, към която се стреми, да не бъде договорена.

На разумното заключение, че е вероятно да няма сделка, са възможни три отговора.

Първият е, че ЕС ще се предаде. Това е доста малко вероятно. За да може ЕС да отстъпи по въпроса за „равнопоставеността“, например, ще се наложи да се довери на Обединеното кралство, че то няма да се конкурира, като подкопава стандартите на Съюза. За какво друго обаче – ще попита ЕС – е цялата тази свобода? Защо ЕС да трябва да се довери на Борис Джонсън?

Вторият отговор е, че за Великобритания няма значение, ако не бъде постигната сделка. Само че има значение. Дори ако провалът е „само“ по отношение на търговските аспекти на преговорите, като други части се договорят, което е малко вероятно, цената за Обединеното кралство от внезапно прекъсване на връзките може да е огромна.

През 2018 г. собственият анализ на правителството стигна до заключението, че британската икономиката може да се окаже с между 6 и 9 на сто по-малка в дългосрочен план при сценарий „без сделка“. Това е значително по-лошо от вече неблагоприятния резултат от споразумението за свободна търговия със стоки. Освен това внезапната промяна на настоящите договорености би предизвикала шок. Великобритания не би „просперирала силно“, както твърди Джонсън. Отговорните правителства не причиняват такива шокове на своите икономики.

Последният отговор е, че в крайна сметка Джонсън ще отстъпи от червените си линии. Той направи това миналия октомври по въпроса за ирландската граница, когато прие икономическото разчленяване на собствената си държава - нещо, което предшественикът му бе отказал категорично - като през цялото време отричаше, че е направил нещо подобно. Способността да се предаваш без да го признаваш е вид гениалност. Може би премиерът ще изнамери описание за унизителните капитулации, което да ги представя като велики победи.

Това обаче е надежда срещу надеждата. Както стоят нещата в момента, съществува фундаментален конфликт по отношение на обхвата на предвижданите споразумения, управлението на новата сделка и - вероятно най-неприятно, по отношение на данните, рибарството и "равнопоставеността". Накратко, има много разногласия по отношение на естеството на бъдещите отношения и много малко време, в което да се постигне съгласие. Вероятният резултат е да няма сделка. Ако стане така, колкото по-голямо е последващото сътресение, толкова по-вероятно е правителството на Джонсън да обвини ЕС за него. Може дори да търси отмъщение, като например да се опита да се съюзи със САЩ срещу блока.

Преди всичко ограничено споразумение за свободна търговия би било по-добро, отколкото никаква сделка, но няма да бъде безболезнено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 3
babycomeback
преди 4 години
Хахахаххаахахха, Англосаксите ще претърпят такъв трус, какъвто едва ли сме виждали в днешния свят, доста държави са им набрали вече, а и ирландците отдавна искат да се цепят, та меко кацане няма да има, Империя е Европейският съюз, което го доказва 47 години мащабен бизнес, жалко за британците, но всичко си има граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
shinawatra
преди 4 години
А как е, разбирач??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
shinawatra
преди 4 години
Егати пропагандната статия с елементи на откровени лъжи, очевидно писана от психопат или някой, който е на светлинни години от събитията. А това хвърленото накрая, че можело кралството да се съюзи със САЩ срещу ЕС направо кърти! Статийка с ключови думи, така ли се промиват мозъците на ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
РАдвам се че вече си на моето мнение след като ги раздели и остана само англия от великобританията ...и ЕС не е империя, тук лееекинко преувеличи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
крас
преди 4 години
Разликата между орела и стадото гарги е точна тази каквато е между АНГЛИЯ и ЕС.ЕДНОТО Е ИМПЕРИЯ , А ДРУГОТО ГОВОРИЛНЯ В КОЯТО КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ РАЖДА САМО БЕЗОДГОВОРНОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 4 години
извинявай, но Великобритания нищо няма да резпределя вече ... нея ще е разпределят! От две седмици са безгласна буква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 4 години
ПРИНЦИПА КОЙТО ЩЕ СЕ ОПИТА ДА НАЛОЖИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е: "Всяка жаба да си знае гьола."НЕЙНИЯТ ГЬОЛ ЯСНО Е ОЧЕРТАН. ВЪПРОСА Е КАК СТОЯТ НЕЩАТА С ЧУЖДИТЕ ГЬОЛОВЕ И ИМА ЛИ НЯКОЙ ПРЕТЕНЦИЯ КЪМ НЕЙНИЯ??КЪМ НЕЙНИЯ ЕСТЕСТВЕНО ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ МНОГО ДЪРЖАВИ - Китай в Хонконг, САЩ в Канада, а ЕС пък в задния двор на кралството. Впечатляващо е промененото отношение на БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ към Русия. ЗАПОЧВА ГОЛЯМАТА ИГРА НА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЗОНИТЕ НА ВЛИЯНИЕ В КОЯТО ЩЕ УЧАСТВАТ НЕ САМО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ЕС, но и останалите империи от този многополюсен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Великобритания не може да се съюзи с никой срещу ЕС, защото САЩ, Русия и Китай печелят от ЕС чрез влияние, газ и стоокообмен. Второ никой от големите играчи няма да остави Великобритания пак да стане велика империя, защото това значи повече проблеми за тях. Може би само ЕС има полза Великобритания пак да стане велика империя, при положение че се запазят тесните отношение със съюза. Най вероятния сценарии е след няколко години англичаните пак да се върнат в съюза, горди че са напуснали преди време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
В чатала не е добре, защото за минимизирането на такава щета ще бъде необходимо кралицата да назначи сър Елтън Джон за премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Великобритания вече се простреля не само в двата крака, ами и в чaтaлa. В момента се чудят как да минимизират щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още