Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Бързото поскъпване на долара увеличава рисковете за глобалната икономика

Опасностите са особено големи за развиващите се страни, които вече се сблъскват с множество кризи

Бързото поскъпване на долара увеличава рисковете за глобалната икономика

Снимка: Bloomberg

С толкова много неща, които се случват в глобалната икономика и на финансовите пазари, силното скорошно поскъпване на долара привлече по-малко внимание от това, което можеше да се очаква предвид историческия опит, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, президент на кеймбриджкия Queens’ College и съветник на Allianz и Gramercy. 

Още по темата
На хартия поскъпването на валутата на най-устойчиво представящата се икономика в света би трябвало да помогне за корекциите в глобалната икономика. То помага за увеличаване износа на по-слабите страни, като същевременно облекчава инфлационния натиск в САЩ чрез понижаване на цената на вноса.

Но в настоящите условия има опасности от бързото покачване на долара както за благосъстоянието на вече нестабилната глобална икономика, така и за неспокойните финансови пазари.

От началото на годината доларът поскъпна с около 10 процента, измерен чрез DXY, широко следван индекс за глобалната стойност на зелената валута. В това, което беше особено широк ход, обхващащ валутите на огромното мнозинство от икономиките, общото 12-месечно поскъпване от 16 процента доведе индекса до нива, невиждани от 20 години.

Три фактора играят: очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти по-агресивно от другите централни банки в развития свят; по-доброто икономическо представяне на САЩ, което ще привлече капитали от останалия свят; и относителния статут на убежище на американските финансови пазари.

Досега имаше малко политическа реакция на развитие, което подкопава конкурентоспособността на САЩ и допринася за техния рекорден търговски дефицит. В миналото подобни покачвания на долара заплашваха с търговски войни. Сега силният американски пазар на труда противодейства на потенциалното напрежение.

И все пак липсата на политически антагонизъм в САЩ по отношение на покачването на долара не означава, че то е безпроблемно за глобална икономическа и финансова стабилност. Рисковете са особено големи за онези развиващи се страни, които вече са изправени пред явните и настоящи опасности от кризи в икономиката, енергетиката, при храните и дълга.

За повечето от тях поскъпването на долара се изразява в по-високи цени на вноса, по-скъпо обслужване на външния дълг и по-голям риск от финансова нестабилност. Това оказва допълнителен натиск върху държави, които вече използваха ресурси и политики в борбата срещу ковид.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
Kiro_100 до: Борката
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Дали "бързото" печатане .. Няма да увеличи рисковете ... Пешенце ... ???
2
 
2
 
1
преди 1 месец
USA икономиката се пръска от производство (на хартия).

Още от Анализи
Изправени сме пред най-тежкия компромис между инфлация и растеж от 40 години