IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото поскъпване на долара увеличава рисковете за глобалната икономика

Опасностите са особено големи за развиващите се страни, които вече се сблъскват с множество кризи

19:15 | 18.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Загрижеността е особено остра за страните с ниски доходи, възпрепятствани също от високата инфлация при храните и енергията. Кризата при разходите за издръжка тук означава заплаха от глад за най-уязвимите.

Ако се остави този пожар да се разгори (това, което нарекох „синдромът на малките пожари навсякъде“) – тоест умножаване на случаите на икономическа и финансова нестабилност – той може да се превърне в по-мащабна и по-опасна комбинация от увреден глобален растеж, дългови просрочия и социална, политическа и геополитическа нестабилност.

Преливането към развитите икономики е потенциално по-проблематично от всеки пряк ефект върху тях от поскъпването на долара. В допълнение към отслабването на външните двигатели на растежа на тези икономики по време на нарастваща стагфлация у дома, дестабилизираният развиващ се свят може да добави волатилност на финансовите пазари, които вече се сблъскват с множество рискове.

Финансовите пазари вече трябваше да се справят със значително увеличение на лихвения риск поради постоянно високата инфлация, която хвана Федералния резерв неподготвен. В този процес сривът в цената на държавните облигации се разпространи и към други пазарни сегменти, тъй като опасенията относно затягането на финансовите условия започнаха да се увеличават. Сега пазарите трябва да се тревожат повече за забавяне на глобалния икономически растеж.

Колкото и неприятно да беше заличаването на богатство тази година, въздействието му върху икономическата активност беше приглушено, а рискът за функционирането на пазара все още не се е появил. От друга страна вече има известно усещане за това поради срива при криптото, заедно с многократното разминаване на цените при американските ДЦК.

Дори това да се превърне в нещо по-голямо поради смущенията в плащанията в развиващия се свят, на Фед ще е трудно да се върне към обичайната си политика за наводняване на пазарите с ликвидност предвид раздутия си баланс и инфлационните опасения.

Начинът за намаляване на рисковете, свързани с твърде бързото поскъпване на долара, е останалата част от света да напредне по-бързо със структурни реформи, които усилват растежа и производителността, подобряват възвръщаемостта на капитала и повишават икономическата устойчивост.

Без това, теоретичното обещание за организирана глобална корекция, включително външни стимули за страните с по-слабо икономическо представяне, би се превърнало в предизвикателен източник на икономическа и финансова нестабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Kiro_100
преди 1 година
Дали "бързото" печатане .. Няма да увеличи рисковете ... Пешенце ... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
USA икономиката се пръска от производство (на хартия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още