IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните на ОПЕК за търсенето на петрол оправдаха оптимизма на инвеститорите

Негативното влияние на омикрон щама върху търсенето на „черно злато“ е по-слабо от очакваното

15:45 | 18.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Jason Alden/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Данните от ежемесечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) оправдаха оптимизма на инвеститорите на пазара на петрол. В последните дни цената на суровината се покачи вследствие на залозите на играчите на пазара, че омикрон щамът не е оказал силно влияние върху световното търсене на „черното злато“.

Докладът на ОПЕК, публикуван във вторник, показа, че търсенето на суров петрол е било по-силно от очакваното през последното тримесечие на 2021 г., пише The Wall Street Journal. Тогава новите случаи на заразени с коронавирус се увеличиха, но не успяха да намалят световния апетит за петрол или да доведат до значителни ограничения върху пътуванията.

Организацията повиши прогнозите си за търсенето с 260 хил. барела дневно за последните три месеца на 2021 г., тъй като търсенето на суровината в по-богатите страни, особено за транспортни горива, е било по-силно от очакваното въпреки ръста в новозаразените.

Очакванията за цялата година остават без промяна – според организацията търсенето се е увеличило с 5,7 млн. барела на ден, което е средно 96,4 млн. барелно дневно. Въпреки че появата на омикрон щама е имало слаб ефект върху търсенето в четвъртото тримесечие на 2021 г., според ОПЕК търсенето в предходното тримесечие е било с 240 хил. барела дневно по-малко, отколкото се е очаквало.

Без промяна са и прогнозите за ръста на търсенето през настоящата година, който ще достигне 4,2 млн. барела дневно. От ОПЕК обаче предупреждават, че появата на други варианти на коронавируса представлява продължаващ риск пред очакванията и търсенето.

"Въпреки че се очаква влиянието на омикрон да е слабо и краткотрайно, несигурността около новите варианти [на коронавируса] и възобновените ограничения за пътувания остава насред иначе стабилно световно икономическо възстановяване“, посочват експертите в документа.

Във вторник цената на петрола се повиши до 7-годишен връх.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още