IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дела за три щата - може ли Тръмп да спре преброяването на гласовете?

Единственият път в новата американска история, в който Върховният съд се намеси в преброяването на гласовете на президентски избори, беше през 2000 г.

08:17 | 05.11.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

На Доналд Тръмп никога не може да му се отрече известна дързост.  Но това, което американският президент съобщи в реч в сряда сутринта, беше забележително смело дори по неговите стандарти. Тръмп се провъзгласи за победител в изборите и обяви, че по-нататъшното преброяване на гласовете ще бъде спряно с решение на Върховния съд.

Мотивацията на Тръмп зад това послание е ясна: гласовете, които все още не са преброени, са получени главно чрез гласуване по пощата, а с писмата гласоподавателите гласуват на тези избори непропорционално за Джо Байдън. Напълно възможно е, защото точно тези гласоподаватели, които се страхуват от коронавируса, се отказват да отидат до избирателната секция - за разлика от привържениците на Тръмп, които гледат на риска от пандемията като на доста нисък, коментира в свой анализ германският Handelsblatt.

Президент, който спира преброяването на гласовете, защото са подадени за грешния кандидат? Не, това не може да бъде възможно в родината на демокрацията. Или пък може?




От гледна точка на пропагандата Тръмп се погрижи за този сценарий на ранен етап. От седмици той постоянно повтаря, че пощенските гласове са особено податливи на изборни измами - без да оправдава това твърдение или дори да го доказва.

Дори Бенджамин Гинсбърг, дългогодишен адвокат от републиканската партия, се противопостави на позицията на президента в CNN. "Това са законно подадени гласове", каза той за пощенските гласове. Демократите вече обявиха, че ще се изправят пред Тръмп в съда със своите адвокати, ако Тръмп изпълни заплахата си.

Проблемният случай Пенсилвания

Всъщност от седмици продължават правните спорове заради някои от пощенските гласове, а именно тези, които не са получени от щатските избирателни органи до изборния ден. Повечето щати значително разшириха възможностите за гласуване по пощата поради коронавируса. Те поне определиха, че за тези избори е достатъчно, ако пощенските гласове носят пощенското клеймо на деня на изборите, т.е. са хвърлени в пощенската кутия най-късно до 3 ноември.

Например в Пенсилвания се броят всички гласове, пристигнали до избирателната секция до петък. Републиканците в Пенсилвания искат това удължаване да бъде забранено със задна дата със съдебно решение. Републиканците също планират да предприемат действия срещу някои други процедурни въпроси, като например кога пощенският вот може да бъде обявен за невалиден.

Избирателните власти в Пенсилвания вече решиха, че до решение на съда оспорените гласове ще се броят отделно от останалите бюлетини за гласуване по пощата, за да могат да бъдат приспаднати от резултатите от изборите, ако е необходимо.

И в други щати юристи, близки до републиканците, също се опитват да обезсилят части от гласовете по пощата. В Уисконсин републиканците възнамеряват да назначат ново преброяване с оглед на много малката преднина на Байдън от около 20 000 гласа - което загубилата партия има право да направи.

В Мичиган, Пенсилвания и Джорджия партията на Тръмп иска да спре преброяването на гласовете, тъй като на републиканските наблюдатели на изборите бил отказан подходящ достъп до гласуването. Кампанията му заведе дела в сряда. Всички тези производства обаче първоначално се провеждат на щатско ниво, а не пред Върховния съд във Вашингтон.

Възможни са искове и на републиканците

Но вече стартиралият конфликт на щатско ниво също може да промени или забави изборния резултат. Джонатан Търли, професор по право във Вашингтон, говори за „правен триаж“: В много щати има противоречиви гласове по пощата, но републиканците биха назначили адвокати само в онези избирателни райони в тези щати, в които тези гласове биха могли да определят победата и поражението.

В сряда следобед по българско време той посочи по новинарския канал Fox News Невада, Мичиган и Пенсилвания по-специално като щати, в които подобни дела могат да бъдат обещаващи: "Колкото по-близък е резултатът, толкова повече такива дела ще има”.

Възможен екстремен сценарий според Търли: След като бъдат изброени гласовете във всички щати, решението за следващия президент зависи от 20-те избиратели в колебаещия се щат Пенсилвания. „Когато в крайна сметка се стигне до Пенсилвания, Флорида ще изглежда като разходка в парка“, прогнозира юристът. Намек за президентските избори през 2000 г., които Джордж Буш в крайна сметка спечели с мнозинство от един глас в избирателния орган.


Той можеше да благодари на това на изключително крехкото си мнозинство във Флорида - и противоречиво решение на Върховния съд. Като апелативен орган съдът спря преброяването на противоречиви гласове в няколко избирателни района, което можеше да доведе до мнозинство на демократите във Флорида и по този начин - до победа на изборите за конкурента на Буш Ал Гор.

Това беше единственият път в новата американска история, в който Върховният съд се намеси в преброяването на гласовете на президентски избори. Този път решението му отново може да бъде в края на съдебната пътека. С попълването на три от деветте съдийски места Тръмп гарантира, че този съд вероятно ще бъде приятелски настроен към него в случай на съмнение. Но и това едва ли ще е достатъчно, за да спре преброяването на гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
А ти нима смяташ за нормално в гласовете по пощата в Мичиган байдън да бие Тръмп със 138 339 : 0, като за него са гласували дядковци, родени 1850 и 1821 година, а в Уисконсин умрели да гласуват, сигурно с помощта на медиум?Право мнозина тук ти казват: Кухаов !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Хаха. Убеди ме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Аре, фалшификациите тръгнаа:https://youtu.be/vUh65LT29tkКога брояча на Тръмп не мръдва с 1 глас, а всичкото брояч продължава за Байдън,следва дискотека в демокрацията на всички демокрации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
някой трябва да е получил твойта кореспонденция , да знае твойта социално осигуровка и лична карта и да подпише вместо теб документите ... в усато това се смята за тежко углавно престъпление и се лежи в някои случаи доживот ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Т.е. някой може да гласува вместо мен и никой няма да разбере?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Тръмп пък кога е гласувал по пощата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
пред сградата на общините има специална кутия за гласуване (урна) , носиш и си пускаш бюлетината в плик ... дори не минава през куриерски служби ... "по пощата" е по-скоро термин , а не реалност ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 3 години
говориш за пощата, на която тръмп смени шефа със свой човек преди година, за пошата която тръмп използва да гласува, за пощата по която гласуваха 9 млн тексасци от 11 и по нея избраха тръмп?или говориш за друга поща ? хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 3 години
нима твърдиш че вота по пошата е манипулиран? хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ще опре работата до Конгреса, а там:Активистката от Демократическата партия Сара Макбрайд стана първият трансджендър в историята на САЩ, която зае място в Сената на САЩ. Това съобщи The New York Times.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още