IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган става Султан 4.0

От Турция до Вашингтон – водещите политици се опитват да укрепят властта си

12:39 | 09.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Днес следобяд Реджеп Тайип Ердоган ще достигне поантата на своята власт. Той ще се закълне като нов държавен глава и ще ръководи същевременно и правителството на Турция, като вид подобрена версия Султан 4.0. И това се случва след почти двугодишното извънредно положение, което може да приключи скоро.



Ердоган вече подчини свободата на медиите и независимата съдебна власт и очевидно сега се насочва и към централната банка. Но Ердоган няма да може да спечели най-важната си борба - за по-добри икономически данни – с правителствено постановление или декрет, а точно с дефицита на автокрация: с доверие. Инфлацията обаче възлиза на 15,4% - най-високото ниво за последните 14 години.

От друга страна Доналд Тръмп може да подсили позициите си в Съединените щати. Той ще назначи консервативен наследник на либералния и умерен Антъни Кенеди във Върховния съд - най-висшия съдебен орган в САЩ, който може да взема решения за важни социално-политически линии.

Президентът на САЩ търсил "оригинал", който стриктно да се придържа към правните текстове, а наскоро името на Томас Хардимън излезе като фаворит. Тъй като съдиите на Върховния съд са назначени до живот, то тръмпизмът в съдебната система може да бъде засилен значително.

По този повод германският Handelsblatt ни напомня за една мисъл на швейцарския драматург, белетрист и есеист Фридрих Дюренмат - „Управляващите трябва да бъдат пазени, а не управляваните". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Напротив, той-султана се кани да приеме европа в султаната си....то ку виж забрадил меркел с фередже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Машала, султане. Още малко и ще те приемат в ЕС :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още