IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният вирусолог на Германия: Ще живеем отново нормално

Кристиан Дростен очаква силна вълна и през следващата зима, но без наистина значителни ограничения

08:37 | 17.01.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен е убеден, че човечеството отново ще живее по начина, по който го е правило преди пандемията на коронавируса. Но въпреки това някои неща от пандемията ще останат. „Още няколко години ще се налага да носим маски в определени ситуации. Това ще продължи да бъде досадно, но и ще става все по-рядко. Ще има и няколко предимства: В Германия например пандемията ще ускори дигитализацията, работата от вкъщи ще стане по-нормална и няма да се налага да летим някъде за всяка среща. И разбира се, вирусът помогна на медицината да напредне. Технологията на иРНК е огромен пробив и при рака, и при други инфекциозни болести, помислете само за грипа. Все още дори не сме разбрали това“, казва Дростен в интервю за Tagesspiegel.

По думите му най-голямата грешка в първата вълна е направила Англия, като не се вслуша в науката и обяви блокиранията твърде късно. „Тогава две седмици щяха да са от огромно значение, щяха да спасят десетки хиляди животи. В Германия случаят не е такъв. През ноември 2020 г. в Германия беше допусната грешка с много половинчатия подход, възприет тогава. Не бяха предприети последователни действия и в продължение на няколко седмици се приема, че процентът на заразените остава постоянно висок... Втората сериозна грешка беше през есента на миналата година, когато беше погрешно преценено, че идва нова вълна, вълната делта, и че трябва да се направи нещо по въпроса. Беше съобщено, че сега трябва само да защитим домовете за стари хора и че няма да има зимна вълна, защото сме ваксинирали - докато научната общност беше предупредила категорично срещу това, наистина достатъчно дълго преди това“, каза още вирусологът.

Запитан какъв сценарий предвижда за 2022 г., Дростен отговаря, че очаква през следващата зима ново силно увеличение на заболеваемостта. И вероятно ще се наложи отново носене на маски на закрито, защото защитата срещу предаване на вируса отново ще спадне малко и уязвимите групи от населението ще трябва да бъдат защитени, особено възрастните ваксинирани и неваксинираните от всички възрасти. „Вероятно обаче вече няма да са необходими наистина значителни ограничения. Просто ще трябва да продължим да вземаме предвид частта от населението, която е изложена на риск. Така че все още няма да е както сега при нормален грипен сезон. Тъй като имунитетът на населението срещу грипа се основава не само на ваксинацията, но и на няколко зарази, които възрастният човек обикновено вече е прекарал през живота си. Просто все още не сме стигнали дотам със Sars-Cov-2“.

На допълнителния въпрос дали това не значи, че рано или късно всички ще трябва да преминем през вируса, специалистът пояснява, че няма друга алтернатива.

„В някакъв момент се оформи идеята, че Sars-Cov-2 може и трябва да бъде държан под пълен контрол. Но това е невъзможно. Това обаче не означава, че тези, които смятат, че Sars-Cov-2 е безобиден и искат да го оставят да се разпространява безконтролно сред населението, т.е. привържениците на заразяването, са прави. И двете са аматьорски идеи, които не са устойчиви. Не можем да поддържаме имунната защита на цялото население с помощта на бустерна ваксинация на всеки няколко месеца. Вирусът трябва да направи това. Вирусът трябва да се разпространява, но това трябва да става на базата на ваксинална защита, която е заложена в общото население. Атенюираната зараза въз основа на ваксинацията е нещо като движещ се влак, в който се качвате. Но в един момент трябва да се качите на него, иначе няма да стигнете доникъде. Добрата новина е: В момента влакът се движи приятно бавно, защото омикрон е с намалена тежест на заболяването“, добавя Дростен.

Според специалиста омикрон е шанс за преминаване от пандемия към ендемия, ако се приеме, че населението има широк имунитет. „Особено като се има предвид, че никой не може да изключи възможността влакът отново да се ускори и да не можем да го хванем толкова лесно, например защото вирусът се рекомбинира и се появява вариант с имунна способност за заразяване като тази на омикрон и същевременно с повишена тежест на болестта като тази на делта“.

Германският учен не разчита на това, че омикрон е краят на пандемията, но смята, че имунитетът на населението продължава да се повишава. Ако успеем да се справим с това, дори вирус, който се е променил отново, вече няма да бъде бедствие. „Но поддържането на имунитета на населението не е същото като изграждането на имунитет. В нашето възрастно общество ние трябва да изградим имунитет чрез ваксинации, докато вирусът трябва да го поддържа. Разбира се, подкрепено от бустерни ваксинации, точно както при грипа“, казва Дростен.

Германецът е убеден, че няма да е възможно да се постигне т. нар. „стаден имунитет": „С този вирус няма да се постигне състояние, при което вирусът да не се разпространява по-нататък, така че дори онези части от населението, които не са ваксинирани, да са защитени. Има научни доказателства за това. Това дава отговор и на въпроса дали всички, които все още не са заразени или ваксинирани, в крайна сметка ще се заразят с този вирус. Да, ще се заразят. И тогава ще имат първоначален риск от тежко протичане на заболяването. При омикрон той е донякъде намален, но само с около една четвърт“.

Според Дростен не може да бъде напълно изключено, че при следващи варианти силата на вируса ще отслабне допълнително. Но това според него ще засили аргументите, че няма да е необходимо всички да бъдат ваксинирани, тъй като тогава рискът от заболяване и смърт за цялото население ще бъде нисък. „Тогава в някакъв момент ваксинацията ще се превърне в сфера на личната отговорност. Но в момента не се намираме там. Така че, ако в момента някой си мисли, че може да поеме отговорност за риска от заразяване и тежко протичане, трябва да кажем: Не, това не е възможно, защото все още толкова много хора се разболяват, че това ще се отрази на другите болни чрез конкуренцията за легла в болниците. Тъй като леглата са недостатъчни, това не е само лична отговорност. И именно тук политиците трябва да действат и да регулират“, убеден е германският вирусолог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 2 години
И този е в леглото с Клаус Шваб...Ще ги занулят и ще са хепи.You will own nothing and you will be happy.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 2 години
И този е в леглото с Клаус Шваб...Ще ги занулят и ще са хепи.You will own nothing and you will be happy.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
deant
преди 2 години
Никога не съм си слагал противогрипна. Хващал съм грип и съм го минавал леко. Същото беше и с короната, но сглупих да се ваксинирам, заради заплахата, че няма да мога да ходя никъде свободно, а бизнеса ми зависи от това да се срещам с хора. То пък точно никой никъде нищо не проверява. Втори път няма да се излъжа да се ваксинирам, камо ли пък да го правя на 9 месеца. Който иска да го прави, има някаква граница на всичката тая тъпотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Също и като част от блеещото стадо :))))Доста учени излагат тезата, че това е последния щам. Германският КУКУнчев, който е също толкова КУКУ като нашия вече се застрахова и сменя тактиката. "Да, ще живеем, да ще мине, да няма да има нужда да се набодат всички ама сега не сме били там." А къде сме? Какво значение има какво ми говори като на запад заключване след заключване при 80% набодени? Животът ми мина в ограничения само защото някой е решил да изкара много пари. Щели сме да се бодем като за грип...чакай малко у нас колко човека се бодат за грип? Аз пробвах за малко да умра на 22 години и неповторих. Ти си се боди с кожената анадолска инжекция ако искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Никой не ти отрича правото да умреш като антиваксър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ooo, точно вие това трудно ще го постигнете, все пак сте немци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
нормално, ама нормирано по новите норми - новонормално е искал да каже.то изобщо някой помни ли какво беше старото нормално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Искаме твоята физиономия да видим. Че да почне седмицата добре, със снях. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
melon
преди 2 години
Вижте му само физиономията на този тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
melon
преди 2 години
По новият начин ли ще живеете нормално? Деградари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още