IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ОИСР завиши очакванията си за ръст на икономиката през 2021 г.

Възстановяването зависи много от степента на ваксиниране и отпуснатите стимули за икономиката, посочват от организацията

13:32 | 31.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2021 г. глобалният икономически ръст ще се ускори до 5,8%, сочи последната прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). През декември 2020 г. очакванията бяха за ръст от 4,2%. Оптимизъм обаче носят стимулите, които отпускат правителствата и особено тези в САЩ.

През 2022 г. обаче ще има забавяне на икономиката до 4,4% (спрямо 3,7% в предходната прогноза, направена през декември.

В началото на месеца Европейската комисия (ЕК) също беше оптимист за развитието на Европейския съюз през тази и следващата година.

САЩ и Корея вече се върнаха на предпандемичните нива, но за Европа ще отнеме още време, вероятно около година, посочват още от организацията на своя сайт. За Мексико и Република Южна Африка възстановяването се очаква в близките между 3 и 5 години.

За България очакванията са за ръст на БВП от 3,8% през 2021 година и от 4,4% през 2022 година след свиване с 4,2% през 2020 г. Икономиката ще се върне до предпандемичното си ниво в края на 2021 година, прогнозира още организацията. Тук можете да прочете още от прогнозите за развитието на България, изготвени от ОИСР.

Като цяло светът започва да се стабилизира, но възстановяването още е несигурно и зависи до голяма степен от ефективността на мерките в публичното здравеопазване и стимулите, е записано още в доклада.

В много от развитите икономики расте броят на хората, които са ваксинирани срещу коронавируса, а правителствените стимули помагат за укрепване на търсенето и бизнесът да се адаптира към рестрикциите срещу разпространението на коронавируса. В развиващите се държави обаче и достъпът до ваксини, и правителствените програми за подпомагане на икономиката са ограничени. В тези регион възстановяването ще е частично.

От ОИСР призовават за силно международно сътрудничество и предоставяне на нужните ресурси - медицински и финансови, за да могат развиващите се икономики да ваксинират своето население. Търговията с медицински продукти не трябва да бъде подлагана на рестрикции, призовава още главният икономист на организацията Лорънс Буун.

Колкото по-дълго време голям процент от хората не са ваксинирани, толкова повече остават рисковете и възстановяването остава несигурно, заради опасността от нуждата да се наложат нови ограничителни мерки. Някои от тях все още трябва да бъдат задържани, например транграничните пътувания. Това обаче бави възстановяването дори и за държави, в които има висок процент ваксинирани и слабо разпространение на вируса.

В прогнозата си от ОИСР очакват най-съществен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в Индия през тази година - в рамките на 9,9% и 8,2% през 2022 г. Много позитивни са очакванията за Великобритания (ръст от 7,2% през 2021 г. и от 5,5% през 2022 г.) и за САЩ (6,9% през 2021 г. и 3,6% през 2022 г.).

В еврозоната като цяло обаче прогнозата за увеличението на БВП през тази година е далеч по-скромна - 4,3% и ускоряване до 4,4% през 2022 г. Локомотивът на европейската икономика Германия се очаква да запише увеличение на БВП до 3,3% през тази година и ускорение до 4,4% през следващата година.

Испания ще запише по-добри резултати от средните за валутния съюз. Очакванията са, че след спад от почти 11% през 2020 г. икономиката ще запише ръст от 5,9 на сто, а през 2022 г. ще се ускори до 6,3%.

Скромен е прогнозираният ръст и за Япония - от 2,6% през 2021 г. и от 2% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още