Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инфлацията - следващият кошмар за Европа

Ръст на потребителските цени и лихвите ще доведе до проблеми в изплащането на планината от дългове на страните от еврозоната, но сметката трябва да бъде платена

Инфлацията - следващият кошмар за Европа

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Знаете ли коя е единствената дума, която европейските правителства наистина не искат да чуят в момента? Инфлация.

Почти няма нещо друго, което би могло да изплаши повече лидерите на ЕС, защото с инфлацията ще последва покачване на лихвените проценти, а това може да превърне дълговете в Европа в непреодолими препятствия, пише онлайн изданието Politico.eu.

Това би довело до нова дългова криза, която пак да постави под въпрос жизнеспособността на валутния съюз на блока, допълва изданието.

Мащабни програми за подкрепа, стартирани по време на коронавирусната криза, тласнаха дълга на еврозоната до около 100 процента от икономическата продукция средно. За някои държави числото е значително по-високо, докато правителствата се борят за спасяване на компании и работни места.

Досега политиците омаловажаваха опасенията, като подчертаваха ниските разходи за обслужване на дълговете. „В днешно време това не е огромен проблем с толкова ниски лихвени проценти и активността на Европейската централна банка (ЕЦБ)“, коментира еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони този месец.

Все по-голям брой експерти предупреждават, че инфлацията може да се върне по-рано от очакваното, а това рискува да сложи край на голямото разхлабване на ЕЦБ и да доведе до ръст на разходите по заемите.

Още по темата

„Икономическите условия след избухването на пандемията нямат прецедент през последните 50 години“, коментира председателят на UBS и бивш президент на Bundesbank Аксел Вебер пред медията. „Рисковете заради прогнозата за инфлацията са необичайно големи, включително рискът от значително увеличение на инфлацията през следващите пет години, което може да започне още тази година“, допълва той.

Тъй като краткосрочните фактори – например блокажи в производството и задържане на търсенето на фона на коронавирусната криза, се очаква да подкрепят инфлацията тази година, някои анализатори предупреждават, че нарастващите цени на активите, масивните фискални стимули и демографските тенденции ще превърнат тези временни увеличения на цените в по-постоянна тенденция.

Дори незначителни промени в лихвените проценти могат да доведат до милиарди допълнителни разходи за обслужване на дълговете на страни като Италия, където държавните заеми достигат 160% от БВП, а икономиката едва мърда в последното десетилетие.

Много икономисти бяха обявили инфлацията за официално мъртва. През последното десетилетие развитието на цените не достигаше целта на ЕЦБ от малко под 2 процента, а централните банки прогнозираха още от същото през следващите три години. Тази гледна точка се споделя от повечето международни институции, включително Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
3
 
1
 
11
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Всички специалисти са на ясно, че инфлация и криза се финансови явления. Не обаче така стои въпросът за причините. Когато финансовите средства са изчерпани, трябва да се анализират реалните причини и да се работи за разрешаването им. Ето тук идва ред на субсидиите и кохезионната политика, а по някога и на планирането. Сега, в този период трябва да се запушат пробойните на макроикономиката, чрез кохезия в социалната и демографската сфери, чрез реорганизиран на производствата, подобряване действието на законите и правилата, там където не са сработили. Дали този процес ще се осъществи и дали ще успее да стане отпор срещу инфлацията, предстои да видим...
2
 
3
 
10
khao до: abdul
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
и как ще си е вдигнеш, след като всичкото бачкер си вдигне чукалата ?
2
 
3
 
9
преди 9 месеца
Въведеното неправилно емитиране на пари е съществената причина за лоши последици. Инфлацията е една от тях.Все още обществеността коментира последици, ала е мълчалива за съществената причина.Устойчивото спасение от щети от инфлация е възможно след подобрено емитиране на пари.
4
 
3
 
8
abdul до: doba
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Е сега сме в ЕС. Пазара е отворен.Просто ще си вдигнем икономиката.. ако произвеждаме нещо де.. Ако не произвеждаме и с европ и без евро и с борд и без борд.. все в гъ3.
2
 
3
 
7
doba до: abdul
преди 9 месеца
Към долара/марката.То тогава евро нямаше.

Още от Анализи
D-Day за Джонсън? Бунтовниците тори искат да свалят премиера