IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Югоизточна Европа - лидер в чистата енергия?

Страните от региона имат потенциал да бъдат лидери във възобновяемата енергия, ако са по-прозрачни, коментира Юлиан Попов

17:40 | 07.06.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на 2014 г. Progress Software Corporation от Силициевата долина придоби българската стартъп компания Telerik на цената от 262,5 млн. долара, огромна сума за най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС). Два месеца по-късно голямата въглищна електроцентрала във Варна, собственост на чешката енергийна компания ЧЕЗ, затвори, защото не можеше да изпълни екологичните стандарти на ЕС и да остане конкурентоспособна. Тези събития подчертават битката между поколенията в Югоизточна Европа, пише бившият министър по околната среда Юлиан Попов за The Financial Times.

Регионът, който може да се каже, че включва 18 страни, от Турция до Италия, има население от 220 млн. души и площ от 2 млн. кв. км. Повечето държави са в битка между миналото и бъдещето. Борбата покрива въпроси от тълкуване на историята до промишлени политики.

Старата гвардия дърпа назад. Правителствата мечтаят за реиндустриализация, основно разбирана като съживяване на неефективните индустрии от времето на комунизма. Повечето страни се придържат към идеята да се превърнат в регионални енергийни центрове. Дали това означава изграждането на повече електроцентрали, в сравнение със съседната страна или разполагането на повече тръбопроводи, мечтата надживява смяна на правителства и режими, войни, членство в ЕС и преминаването в новия век.

Катализатор на мечтата са стратегиите на Москва да продава ядрени електроцентрали и да навлезе на европейския пазар на природен газ през Югоизточна Европа, за да може да спира алтернативните газови проекти, които могат да изместят Русия от позицията й на пазара.

Векове на борба за създаването на национални идентичности също не помагат. Независимите енергийни доставки често се възприемат като стратегически приоритет.

Междувременно секторът на чистата енергия бързо се разраства. С много слънце, добри ветрови условия и изобилие от водни ресурси Югоизточна Европа има висок потенциал за възобновяема енергия. В Румъния се намира най-голямата централа за слънчева енергия на сушата в Европа, а през 2012 г. България инсталира повече слънчеви панели на глава на населението, отколкото която и да е друга страна в света. И двете държави са постигнали целите си за възобновяема енергия според програма 2020 на ЕС. Албания е една от двете европейски страни с почти 100% възобновяема електроенергия. Другата страна е Норвегия.

IT секторът също процъфтява. Според индекса за световните локации, предоставящи услуги, на консултантската къща AT Kearney България е най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа и деветата в света. Един скорошен анализ на Stack Overflow, популярна онлайн общност на програмистите, постави България на водеща позиция с най-висока средна репутация сред топ потребителите в света. Хърватия е на пето място. Румъния и България често присъстват в класациите на десетте страни с най-бърза интернет връзка.

Чистата енергия и IT секторът работят добре заедно. Бъдещето на енергията зависи от интелигентните системи – от умни измервателни уреди до комплексно управление на търсенето и регионалните пазари на енергия. Италия е първата страна, която инсталира умни измервателни уреди в почти всички домакинства. Австрия е първата европейска страна, която представя интелигентно решение за измерване, свързващо енергийния и телекомуникационния сектор. Двете стари членки на ЕС играят значителна роля в регион, където са успешни инвеститори.

Има голяма разлика между енергията и IT сектора обаче. Докато IT сферата е предимно предприемаческа и независима от държавата, енергетиката зависи от политиката, регулациите и регионалното сътрудничество. Нито един от тези фактори не работи в интерес на предприемаческия потенциал на Балканите. Енергийният съюз на ЕС може да помогне. Европейската комисия (ЕК) призна Югоизточна Европа като регион с висока енергийна ефективност и потенциал за възобновяема енергия, който обаче се нуждае от спешни действия. Тя реши, че той е уязвим и стартира инициативи, с които да направи енергийния сектор по-прозрачен.

Доскоро Югоизточна Европа беше третирана основно като газов коридор – опростена концепция, която пренебрегваше уязвимостта на региона, неговия икономически потенциал и потенциала му за възобновяема енергия. Регионът обаче може да се превърне в първенец в чистата енергия и новите технологии, стимулирайки икономиката и сигурността, докато в същото време допринася значително за европейската конкурентоспособност и постигане на климатичните цели.

Ако балканските страни изоставят старите си мечти за енергийно превъзходство и действат по-прозрачно и с предприемачески дух, те могат да прескочат в бъдещето на взаимосвързаността и използването на чиста и ефективна енергия, се казва в анализа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
"Виж когато поевтинее възобновяемата енергия и е съпоставима с другите - и аз ще си направя покрива от слънчеви панели (може би ще има панели-керемиди които да генерират енергия)."Ами проблъмът е, че ти пречат административно да си поставиш панели за ЛИЧНО ползване. Ако се вдигне още цената на електроенергията обаче, никой няма да спазва забраните и ограниченията и ще си ги слагат в противоречие с закона, както незаконно се остъкляват тераси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Юлианчо, що не кажеш, че НЕК е във фалит поради дългосрочните договори на ВЕИтата на космически цени. За да се закрепи положението, трябва да ни продават електричеството на двойна цена."през 2012 г. България инсталира повече слънчеви панели на глава на населението, отколкото която и да е друга страна в света." Последва скок в цената за гражданите, невъзможност да си плащат сметките и бунтове в цялата страна, след които Боко хвърли оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
"Югоизточна Европа" - погрешно използвано понятие, е трудно да е лидер в чистата енергия и причините са много. Коментара е доста общ, поради което е и трудно да се приеме сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Кой стои зад ВЕИ -тата - http://darikfinance.bg/***/80521#commentsВЕИ можеше да са държавни което е най-справедливо Само ЕС и Австралия преподписаха протокола от Киото но глобалното затопляне удря най-много САЩ и урагана Санди с щети за 55млрд.долара е само началото ако не се вземат мерки и те го осъзнаха ,и Обама заговори за зелена икономика ,и защото го натиснаха застрахователите Идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
ПИЧ
преди 8 години
Бате Юлиан Попов много му харесва , че България била инсталирала най-много панели на глава от населението, ама ще започваме да плащаме сметката за това - натрупаха се дългове в НЕК, плащат се големи цени на ВЕИ централите и започва увеличаване на тока - сега с 23% за бизнес и 2-3% за населението, ама и още ще има.Така че, бедната юго-източна европа, хич не е за гордост, че била с чиста енергия, след като много хора живеят със 100 ? на месец.. Виж когато поевтинее възобновяемата енергия и е съпоставима с другите - и аз ще си направя покрива от слънчеви панели (може би ще има панели-керемиди които да генерират енергия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още