IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай експериментира с тотален контрол над хората

Граждани, които не посещават редовно родителите си, ще трупат черни точки и може да очакват неприятни изненади

08:42 | 17.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добър човек ли си? Китай ще помага на гражданите си, които не могат да отговорят утвърдително на този въпрос. Правителството там планира да въведе обхватна система за социално оценяване, която да съдържа не само оценка на финансовия бонитет, но и на социалното поведение, пише в свой анализ за Deutsche Welle Родион Ебигхаузен.

Онези, които например не посещават редовно възрастните си родители, ще получават черни точки. Също както и хората, които пресичат улиците на червено или изхвърлят битовите си отпадъци на непозволени места.

Централнокитайският град Джънджоу пък още отсега е предприел нещо срещу онези китайци, които не спазват съдебни разпоредби: при всяко вдигане на телефонната слушалка специално съобщение им напомня за техните пропуски. 

Това са само някои от над 40-те различни експеримента, провеждани в момента на общинско равнище, с които правителството иска да установи как най-добре да реализира предвидената система за социално оценяване. Впрочем, всички, които пътуват по автомагистралите на Китай, отдавна вече не се учудват, че камерите за видеонаблюдение са навсякъде.

За целите на държавната система за социално оценяване ще се използват както наличните данни от службите за гражданско състояние или училищните власти, така и различни видове оценки от всевъзможни компютърни приложения. Роля ще играе и поведението на потребителите в интернет. Системата ще включва освен това автоматично генерирани данни от камерите за видеонаблюдение на обществени места, които имат и функции за разпознаване на лица.

"Става дума за много обхватен проект, който се разпростира над почти всички сфери от ежедневието", се казва в анализ на Берлинския институт за китайски изследвания Меrics от декември 2017.

В анализа се казва, че срещу заплануваната система няма почти никакви критики. "Никой не поставя под въпрос ползата от подобна система като цяло", пише там. Вместо това се обсъждали единствено някои технологични трудности, свързани с обединяването на всички данни в обща мрежа, както и опасността от евентуалното им попадане в ръцете на частни фирми.

"Макар темата да е представена в китайските медии, сред обществото все още не се води истинска дискусия по този въпрос", казва синологът Бьорн Алперман от университета във Вюрцбург и добавя: "Повечето хора вярват, че всичко това изобщо не ги засяга".

Основни елементи в бъдещата система са наказанието и поощрението. Онези, които не се държат добре, ще бъдат наказвани. Образцовите граждани пък ще бъдат поощрявани. Хора, на които не може да се гласува доверие, още отсега нямат право да купуват билети за самолетни полети или за високоскоростни влакове, нито пък могат да изпращат децата си в частно училище.

Възможностите на подобни системи си проличаха, когато през 2016 година частната система за кредитна оценка Sesam Credit, дъщерно предприятие на концерна Alibaba Group, блокира близо 7,3 млн. резервации за самолетни полети на хора с отрицателни оценки.

Експериментира се и с даването на данъчни предимства на образцови граждани или с отпускането на опростени митнически процедури за предприемачи, заслужили доверие. Публикуването на данните е не само желано, но и се посреща от държавна страна с истински възторг, твърдят експертите на Меrics.

"Публичното опозоряване на хора чрез публикуването на техни имена, снимки, номера на лични паспорти, а в някои случаи дори и на техните адреси, е основна съставна част на системата", казват експертите. Държавните служби твърдят дори, че тяхната система ще помага и на потенциалните кандидати за женитба. Един поглед върху данните бил достатъчен, за да стане ясно дали бъдещият партньор заслужава да му се има доверие.

Засега експериментите ще продължат до 2020 г. Но вероятно след това ще бъдат изпробвани и нови методи.

"Проблем е, че изобщо не се знае по какъв алгоритъм и по какви критерии ще се съставят оценките. Цялата система е абсолютно непрозрачна", твърди Алперман.

Експертът обаче предполага, че прилагането ѝ в цялата страна вероятно ще отнеме много години, тъй като за целта са нужни огромни инвестиции. Но стигне ли се дотам, не е изключено системата да се превърне в експортен шлагер – ако например китайското правителство продаде технологията, стояща в основата на проекта, на някой друг авторитарен режим.

Президентът Си Дзинпин във всеки случай не пропуска възможност да обяви китайския модел като алтернатива за бъдещето, припомня в края на анализа си Ебигхаузен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
stat counter
преди 6 години
Усетили са се да правят каквото и УСците, само че си го казват...Хващането на гората може пак да стане модерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Още по интересното е кой го коментира ...щото в Германия и да пръднеш незабелязан не можеш ... : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Очевидно е, че китайската администрация не чете книгите на Оруел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още