Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кои бяха големите изненади на финансовите пазари през 2020 г.?

Поглед към вариантите за инвестиция на 100 хил. евро в различни активи тази година

Кои бяха големите изненади на финансовите пазари през 2020 г.?

Аржентинското песо - една от най-слабо представящите се валути за 2020 г. Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

През февруари едва ли някой би си помислил, че 2020 г. ще бъде една нормална, прилична инвестиционна година. Но това си е така: много класове активи успяха да компенсират напълно ценовия спад на световните финансови пазари от средата на февруари до средата на март. И то въпреки факта, че в момента се съобщава за много повече заразени от коронавируса, отколкото през пролетта, а общественият живот е драстично свит заради втората вълна блокади.

Но инвеститорите гледаха отрано напред. Те се надяват пандемията да бъде овладяна и икономиката да се възстанови. От една страна, ще помогнат пакетите помощи от централните банки и правителствата по света, оценявани на милиарди евро.

От друга страна, ваксинациите срещу коронавируса, които сега стартират в световен мащаб, дават нови надежди. Освен това ниските лихвени проценти в световен мащаб карат инвеститорите да погледнат към класове активи като акции, стоки и алтернативни инвестиции.

Резултатът: най-бързият ценови срив беше последван от най-бързото рали за всички времена на много пазари. За годината като цяло сравнително малко активи са на червено. Това включва инвестициите в петрол или на екзотични фондови пазари като Мавриций или Замбия. В Европа британският FTSE 100, който беше засегнат от Brexit, е особено ясно в зоната на загубите за годината, изчислява Handelsblatt. 

Още по темата

И все пак ралито, което се засили в световен мащаб с първите одобрения на ваксините през ноември, е забележително - почти навсякъде. Цената на петрола например се повиши с една трета от края на октомври. Някои от валутите на нововъзникващите пазари, които рязко се обезцениха през тази година, също отново стъпиха на крака.

Важният фактор: валутите

От началото на годината обаче всички валути на развиващите се страни все още са на червено спрямо щатския долар и еврото - най-драматично е положението на аржентинското песо, което от януари е загубило почти 35 процента от стойността си спрямо еврото. Това означава, че през тази година валутите са играели особено важна роля за инвеститорите.

Борсовият индекс Merval в Аржентина, например, показа двуцифрен ръст в песо през тази година въпреки новия фалит на страната. Но поради краха на песото от над 35 процента, инвеститорите в евро, които не хеджираха песото, натрупаха с инвестициите си в бенчмарка загуба от 28,85 процента. С други думи: Всеки, който е инвестирал 100 хил. евро в индекса, сега има само 71 150 евро в сметката си - плюс трансакционните разходи. Валутните загуби бяха особено силно изразени и за турската лира и бразилския реал.

Друга особеност за тази година е, че не само валутите на развиващите се пазари, но и щатският долар се обезцени спрямо еврото с почти девет процента – най-силен спад от пет години насам. До март доларът също се възползва от репутацията си на една от основните безопасни валути спрямо еврото и се утвърди. С възстановяването на фондовите пазари от средата на март обаче „зелените пари“ отслабнаха значително.

Друга причина за обезценяването на долара е фактът, че Федералният резерв на САЩ (Фед) намали основните лихвени проценти на две стъпки през март от диапазона между 1,5% и 1,75% до диапазона от нула до 0,25%. Това означава, че САЩ също имат нулеви лихвени проценти - като еврозоната от март 2016 г.

Обезценяването на долара изяжда голяма част от приходите на евровите инвеститори. В крайна сметка не само американските акции и облигации са листвани в долари, но и глобалните суровини и индексите на MSCI за индустриалните и нововъзникващите страни.

Освен това много развиващи се пазари са емитирали облигации не само в собствените си валути, но и в щатски долари. Изчислен в долари, най-важният индекс на JP Morgan за тези облигации на развиващите се пазари е нараснал с повече от пет процента и половина, но в евро е загубил повече от три процента от стойността си.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Шеф в Deutsche Bank към Wirecard: Довършете Financial Times!