Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кошмар с блокирани активи за 3,3 трлн. долара грози петролния и газов сектор

Нови изследвания предполагат, че повече от половината от петролните и газови залежи трябва да останат под земята, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне

Кошмар с блокирани активи за 3,3 трлн. долара грози петролния и газов сектор

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите петролни и газови компании в света отписаха активи на стойност 150 млрд. долара през миналата година, когато цените на петрола се сринаха на фона на спада при търсенето заради пандемията от коронавирус.

Въпреки факта, че тазгодишните цени на петрола са нараснали почти двойно спрямо предходната година, енергийната индустрия е изправена пред нови затруднения през следващите години и десетилетия, този път поради натиска на инвеститорите да свият своя въглероден отпечатък, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Всички индустрии са притиснати да пренасочат своите финанси към справяне с рискове, свързани с изменението на климата, като на гребена на вълната са именно енергийните компании, чиято основна дейност се върти около петрола, природния газ и въглищата.

Засиленият контрол и натиск върху компаниите от страна на инвеститорите и обществеността, както и несигурността по отношение на дългосрочното търсене на изкопаеми горива, могат да оставят активи, които понастоящем се оценяват на трилиони щатски долари, блокирани в бъдеще. 

Още по темата

Последните проучвания предполагат, че повече от половината от запасите на петрол и газ трябва да останат под земята, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива до 2050 г.

Цените на въглерода и допълнителните регулации за ограничаване на въглеродните емисии биха могли да направят по-голям брой активи от изкопаеми горива – предимно въглищата – нерентабилни, тъй като правителствата, особено в развитите страни, се ангажираха с постигане на въглероден неутралитет до 2050 г.

Бизнесът очаква подробности за въглеродните пазари и правилата за въглеродните емисии и евентуално въглеродните данъци преди да преразгледат своите активи, изтъкат анализатори пред The Wall Street Journal.

„Въглеродните данъци вероятно ще бъдат установени и те ще трансформират сектора нагоре по веригата, засягайки както стойността на активите, така и икономиката на индустрията“, посочват анализатори на Wood Mackenzie.

С налагането на въглеродните данъци и квоти все повече петролни и газови активи ще остават извън строя.

„Липсата или отлагането на действия по въпроса може да доведе до повишаване на стойността на блокираните активи до тревожните 6,5 трлн. долара до 2050 г. Предварителното планиране също подкрепя справедливия преход, подпомагайки преразпределението и създаването на работни места и услуги“, изтъкват от Международната агенция за възобновяема енергия IRENA.

Миналата година най-големите петролни и газови компании в Северна Америка и Европа отписаха над 150 млрд. долара от стойността на активите си, най-високата стойност поне от 2010 г., която представлява около 10% от комбинираната пазарна капитализация на компаниите, според анализ на The Wall Street Journal. Преоценката на петролните и газовите активи беше толкова мащабна, че дори американският енергиен гигант ExxonMobil – който до миналата година не беше коригирал реално стойността на активите си в продължение на години – предупреди за масивни отписвания в рамките на своите газови активи в САЩ, Канада и Аржентина на стойност между 17 милиарда и 20 милиарда долара заради коронавируса и въздействието му върху индустрията.

TotalEnergies дори използва определението "заседнали активи" за канадските си проекти в петролните полета „Форт Хилс“ и „Сърмонт“.

Въпреки че отписванията на активи през миналата година са пряк резултат от срива на цените, водещ до намалена стойност на същите тези активи, бъдещите обезценки вероятно ще бъдат предизвикани от рискове, свързани с климата, смятат анализатори и мозъчни тръстове.

Не всички активи ще преминат успешно проверката за устойчивост и рентабилност в свят, който все пак ще се нуждае от определени количества петрол и газ, докато ограничава значително емисиите, свързани с енергетиката.

Риск от дългосрочно блокиране на активи

Ако 60-те най-големи публични енергийни компании в света продължат своя досегашен подход, повече от 1 трлн. долара бъдещи инвестиции са изложени на риск, включително 480 млрд. долара в оншорни петролни проекти и 240 млрд. долара в офшорни инициативи, предупреждава мозъчният тръст Carbon Tracker през септември.

„Компаниите и инвеститорите трябва да се подготвят за свят с по-ниски дългосрочни цени на изкопаемите горива и по-малка петролна и газова индустрия и да признаят риска от блокирани активи, създаден от този преход“, изтъква Майк Кофин от Carbon Tracker.

Според скорошно проучване на анализатори, близо 60 процента от петрола и изкопаемия метан и почти 90 процента от въглищата трябва да останат под земята до 2050 г., за да се ограничи покачването на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий. Констатациите, публикувани в Nature през септември, се основават на 50-процентова вероятност за ограничаване на затоплянето до тези градуси в рамките на този век. Това би означавало, че постигането на целта ще изисква още по-бърз спад в производството на изкопаеми горива.

Все пак светът ще има нужда от петрол и газ в обозримо бъдеще. В същото време натискът за ангажиране с климатичните промени и отчитането на риска при активите може да доведе до милиарди долара обезценки на активи в енергийната индустрия за всяка следваща година и да остави активи за трилиони долари блокирани.

„Само преди няколко години почти никой в петролната и газовата индустрия не приемаше съществуването на климатичен риск, пиково търсене, блокирани активи, ликвидационни бизнес модели и т.н. Днес компаниите изграждат стратегии около тези идеи“, изтъква Люк Паркър от Wood Mackenzie.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
2
 
1
 
19
Pyramid до: Pyramid
преди 1 седмица
Исках да кажа че, видът Хомо, отдавна вече, не е сапиенс.
3
 
1
 
18
Pyramid до: Императорът
преди 1 седмица
Може да се оцелее на ВЕИ. Може, ама се иска повече и по-качествено от онова, между ушите.И..."изведнъж", се оказва, че почти нищо, не е останало а тези следи, дето са, са да им каза "- Дишай/издишай, Яж/акай ... и май, само това. Неспасяеми са.
3
 
1
 
17
Pyramid до: Императорът
преди 1 седмица
Митаки, и си прав, и не си. Едновременно. ГъЗъ (Глобалното Затопляне) е факт. И мерки, трябва да се вземат. Браншът обаче, реве от тежка и хипертежка пр0-сто-тия. Защото, за него, е проблем не толкова и не основно намалелите приходи, ами намалялата печалба (нали бизнесът цели именно печалба?) Еее, от години, им разправям аз, че има друга, с пъти по-ефикасна концепция за проучване и добив, при това, по-безопасна и щадяща околната среда? Поканих десетки компании, само да чуят ... НИКАКВА реакция. И, с тъга се убеждавам, че, ОСНОВНАТА ПРИЧИНА за несгодите им, е ТМН (Тежка Мозъчна Недостатъчност).И, което е по-тъжно е фактът че, от човек насила можеш да вземеш но, не можеш да му дадеш. Затова, мисля, да не им обръщаме внимание. Нямат спасение. Мозъците им са изключили.
1
 
2
 
16
evlogi до: zelka007
преди 1 седмица
Бе има смисъл бе.Мен не ми се свидят, имам си.Пък и ние няма да се хващаме на бас за пари, може за нещо друго?Иначе като цяло съм съгласен с теб, но няма да е след 10 години.Поне 30-40 и няма да се размине без ядрена енергия.
2
 
2
 
15
Императорът до: zelka007
преди 1 седмица
Кои са тия държави на ВЕИ - Науру ли? Нито една държава в умерения пояс, там където е цивилизацията - не може да оцелее на ВЕИ - освен ако не внася огромни количества енергия от по-благоразумни съседи.

Още от Анализи
Кой току-що даде на Доналд Тръмп 1 млрд. долара?