IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mожеше ли да бъде предвидено потапянето на Wall Street *

Широкият показател S&P 500 нарасна през януари с най-бързо темпо от 1987 г. насам, а това разтревожи редица анализатори

17:36 | 03.02.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите по целия свят отчетоха през януари един от най-добрите си стартове на годината, набирайки скорост от възходящия си тренд от 2017 г., пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В САЩ ръстът от 7,5% на S&P 500 през първия месец на годината е най-високият от 1987 г. насам. В Азия Shanghai Composite нарасна с 7,6%, надминавайки положителния си резултат от миналата година. В Хонконг показателят Hang Seng прибави 11% към стойността си, като възходящата посока се е обръщала в само две от сесиите. И в Европа германският измерител DAX и френският CAC 40 се повишиха през януари съответно с 3,3% и 4,1%. 

Набирането на скорост на индексите се дължеше най-вече на добрите корпоративни отчети, ускоряването на икономическия растеж и новия данъчен закон в САЩ, който намалява корпоративните данъци от 35 на 21%.

Рекордното поскъпване на акциите обаче обаче преди дни обезпокои някои анализатори, като те дори сравняват ситуацията около Nasdaq с манията около технологичните акции през 2000 г., когато индексът достига нива, който не може да възстанови повече от десет години. 

И докато американските акции през януари се озоваха на исторически върхове, Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group, отбелязва, че и средната печалба на акция докосна също рекордни нива.

Глобално погледнато и MSCI All Country World Index, който проследява възвръщаемостта на акциите в 23 развити и 24 нововъзникващи пазари, се е повишил с 6,9% през януари, като това е най-добрият му годишен старт за последните три десетилетия.

„Смятах, че ще наблюдаваме оптимизъм на пазарите през 2018 г., но не вярвах, че първите седмици от годината ще са толкова силни“, коментира Андрю Кларк, директор на борсовата търговия в базираната в Хонконг компания Mirabaud Asia.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs пазарите са започнали годината изключително екстремно. От банката обясниха, че техният риск индикатор, който измерва как са се позиционирали инвеститорите спрямо различните активи като акции и облигации, се намира на най-високото си ниво от началото на 1991 г.

„Риск апетитът в момента е на рекордни стойности, което обаче повдига въпроса за възвръщаемостта на тези активи в бъдеще“, коментираха още от Goldman Sachs. 

Тази инвестиционна среда разтревожи милиардера Хауърд Макс, съосновател на базираната в Лос Анджелис компания Oaktree Capital Management, която управлява активи за около 100 млрд. долара. Според него инвеститорите трябва да бъдат предпазливи, а не да се подвеждат по възходящия тренд.

„Индексите, измерващи стойността на акциите, са на рекордни стойности. В миналото нива като тези бяха последвани от спадове“, каза Хауърд Макс, цитиран от The Wall Street Journal. 

Манфред Бухер от BayernLB заяви преди дни, че в САЩ има "пазар на акции, който е прегорял и е изложен на рискове от корекции".   

„Всичко е заради лихвите. Акциите и икономиката станаха пристрастени към ниските лихвени ставки", коментира Питър Бучвар, главен инвестиционен директор на Bleakley Financial Group. „Настроението е еуфорично, има повече пяна, която трябва да бъде премахната“.   

 Анализите показват още, че на пазарите на акции паричните средства се изливат с рекордно темпо. Купувачите са инвестирали в различни взаимни фондове или директно на фондовите борси 58 млрд. долара само за първите четири седмици на януари, което е най-големият паричен поток, излял се на пазарите от 2002 г. насам, сочат данни на Bank of America Merrill Lynch. От инвестиционната банка заявяват още, че делът на акциите от порфейла на инвеститорите е на двугодишен връх, а делът в облигации - на четиригодишно дъно.

Въпреки това анализаторите и инвеститорите остават оптимисти за нововъзникващите пазари. Ажай Капур, ръководител на Азиатско-тихоокеанския регион и глобалната стратегия за развиващите се пазари в Bank of America Merrill Lynch, прогнозира, че показателят MSCI Emerging Markets Index ще се удвои в следващите две години. Най-големи, разбира се, остават очакванията за Китай, особено предвид ускоряването на икономическия растеж в азиатската страна. 

*Изчисленията за измененията на борсовите индекси за януари - към 29 януари

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
В момента рисковите играчи прибраха печалбата. От началото на годината за месец има 5-7 процента ръст, а спада сега е 1-2, така че това е нормална корекция. Обаче зора ще дойде, ако вземем, че видим един двоен връх до края на месеца. Макар че още е рано според мен, но колкото и да е рано, никога не е късно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
pecan
преди 6 години
Вероятноста спадът да е по голям не е малка на фона на покачването с над 30 % за малко повече от 2 години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Mohave
преди 6 години
негативната серия няма да е кратка - тоз път с години ще се мъкне надолу - затова точен момент на прогноза не е необходим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още