IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпите компании в света

Технологичните и интернет компаниите все повече доминират на фондовите пазари за сметка на традиционните индустрии, Китай настъпва към върха

14:15 | 30.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Alibaba вече е на осма позиция в своеобразната класация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Alibaba вече е на осма позиция в своеобразната класация. Снимка: Ройтерс

След всички ръстове в цената на акциите можеше да се досетим и сами - Apple остава най-скъпата публична компания в света. Въпреки че и тази година американските компании доминират в списъка на най-ценните компании в света по отношение на пазарната капитализация, китайските компании продължават да напредват бързо - защото за разлика от предишната година, когато 12-те най-ценни публични компании бяха от САЩ,  сега с Tencent и Alibaba в ТОП 10 имаме двама китайски технологични представителя.

Освен това става все по-ясно, че технологичните и интернет компаниите все повече доминират на фондовите пазари за сметка на традиционните индустрии, става ясно от анализ на консултантската компания Ernst & Young (EY), цитиран от DPA. В класацията лидери са Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon и Facebook. 



Друга важна тенденция: Най-скъпите 100 компании в света стават все по-скъпи. Пазарната им стойност се е увеличила през тази година с около една четвърт до над 20 трилиона долара, показват данните на EY. Цената на акциите на Apple нарасна с повече от 40% от началото на годината, като акциите в момента струват около 170 долара и дори достигнаха рекордно ниво от 177,20 долара за брой през декември, а пазарната стойност възлиза на около 876 млрд. долара (736 млрд. евро).

На второ място, както и през предходната година, но с малко по-голяма разлика, е компанията майка на Google Alphabet с капитализация от около 733 млрд. долара, а на третата позиция е Microsoft с 661 млрд. долара. На четвърто и пето място през тази година са Amazon и Facebook с капитализации от съответно 570 и 516 млрд. долара.

И едва на шеста позиция идва първата компания извън технологичния сектор - Berkshire Hathaway. Инвестиционният холдинг на Уорън Бъфет беше на трето място в предходните години. При това и това акционерно дружество добави повече от една пета към стойността си на фондовата борса, но цените на технологичните гиганти се повишиха още по-рязко.

Tencent и Alibaba от Китай следват на седма и осма позиция. През предходната година двете групи все още бяха на 13-то и 19-то място, а година по-рано – още по-назад. Но пазарните капитализации на интернет компанията Tencent и онлайн търговеца на дребно Alibaba се увеличиха повече от два пъти през тази година.

Едва на девета позиция следва американският фармацевтичен концерн Johnson & Johnson. Американската банка JP Morgan завършва ТОП 10 и с това е най-ценната борсово търгувана банка в света. Exxon Mobile, и в момента най-скъпата публична петролна компания, се срива от 5-о място чак на 11-а позиция. Браншът бе поставен като цяло под натиск заради по-ниските цени на петрола. 

Какво показват още данните на EY? Над половината от 100-те най-ценни компании (52 на брой), са от САЩ. През 2016 г. броят им бе по-висок -  55. На второ място следва Китай (и Хонконг) с 14 компании (11 година по-рано). Германия и Великобритания следват на трето място с по шест концерна (колкото са били и миналата година). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още