Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ниските лихви са истински данък върху спестителите

Централните банкери обаче не могат да намерят друг начин да подпомогнат заемателите

Ниските лихви са истински данък върху спестителите

Снимка: Bloomberg

Може би сте забелязали, че лихвените проценти (било те банкови лихви, доходност по облигации или каквото и да е) са много ниски. Те са такива от дълго време. В някои страни дори са отрицателни, каквото и да означава това.

Има логични обяснения, които икономистите предлагат. Разбирам ги. Но за мен ниските лихви са като данък върху доходите ми от спестявания. Нека ви обясня. И не е нужно да разбирате икономиката, за да схванете аргумента ми, пише за Financial Times Дон Езра, бивш съпредседател за глобалното консултиране в Russell Investments.

В страните, които визирам, централната банка определя основната лихва. Това е ставката, която банките (където вие и аз депозираме пари) плащат, когато заемат от централната банка. Много други лихвени проценти се надграждат над нея. С политиката си централните банки намаляват всички краткосрочни лихви.

Още по темата
Те също така осъществяват „количествено облекчаване“ на кредитните условия, не само краткосрочни, но и дългосрочни. Такава е целта. 

Естествено следствие от ходовете на централните банки е, че заемането на пари става по-евтино. И ако правителствата и гражданите могат да вземат пари по-евтино, те вероятно ще го правят, което от своя страна им дава повече пари да харчат.

Ето това целят централните банки: те се опитват да стимулират разходите в икономиката и да я поддържат растяща, ако изглежда, че се забавя.

Това е добра кауза, така че е добра новина, нали? За кредитополучателите да. Но не и за спестителите!

Да предположим, че „естественият“ лихвен процент, който банка би предложила по вашите спестовни депозити - процентът, който би се прилагал, ако централните банки не понижаваха умишлено лихвите - е 4 на сто. И да предположим, че действителната ставка е 1 на сто. Губите 3 процента, които бихте получили, ако лихвите не бяха изкуствено намалени.

За мен това си е жив данък, по-точно като увеличение на ставката на подоходния.

Той има същия ефект като получаване на доход от 4 на сто, след това облагането му със ставка от 100% за първите 3 на сто и с обичайната за вас върху останалите 1 на сто. Това е като: „Дайте първите 3 процента на правителството.“

Така че не гледам на "количественото облекчаване" като на нещо различно от данъчно увеличение в сравнение с нормалните икономически условия. Но, разбира се, е много по-приемливо, ако омразната дума „данък“ може да бъде избегната  - и още по-добре, ако вместо това се използва термин - тъй като няма шанс обществото да я приеме.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
0
 
12
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Значи ако имам 100 велосипеда и ползвам 2 от тях, а останалите давам под наем на други хора, това е добър бизнес. Но ако имам 100 лева и давам 98 от тях под наем на банката или на някой друг, съм лихвар. А в крайна сметка е едно и също.
0
 
0
 
11
Shadow1 до: ivanrog
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Това са глупости, не може да ги делиш, напечатани, изкарани, въображаеми, все тая, кое е най-добро е безкрайна тема на философски спорове, а в действителност никога не е най-добро така че се решава кое е по-доброто от наличните варианти.
3
 
0
 
10
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
То печатането тъкмо от там идва - понеже много хора "спестяват". И понеже има голям глад за парици хората ги печатат и няма да спрат докато критичната маса от спестовници не спихне.
А всъщност тази "спестовност" няма нищо общо със класическото спестяване. Просто искат другите да има бачкат срещу лихви, доходност и други алабализми които се характеризират с подписването на някакви документи срещу които се чака "нормална" възвращаемост от поне 4%, парички които някой трябва да им изработи и те да лапнат на готово. Е скоро няма да стане тая. Не очаквайте повишаване на лихвите за доста години напред бих казал дори очаквайте обратното - все по-отрицателни.
0
 
1
 
9
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Кредитополучателите нямат особен избор - ако лихвата е висока или не вземаш или вземаш по-малък заем. Спестителите обаче имат - особено при реално отрицателни лихви. По на сметка си да си държиш парите вкъщи отколкото да ги даваш на банката.
0
 
1
 
8
преди 6 месеца
Е, познайте защо цените на акциите растат и защо ще продължават. Просто 5-6 процента да има растеж акцията годишно, е супердобре на фона на нулеви лихви. Инфлацията поне да покриеш.

Още от Анализи
Повече финансови шефки ще са от полза за всички