IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви са истински данък върху спестителите

Централните банкери обаче не могат да намерят друг начин да подпомогнат заемателите

10:42 | 30.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Друга последица от по-ниските лихви е, че става по-привлекателно да се инвестират пари в предприятия, които търсят растеж. Отчасти това е така, защото на предприятията е по-евтино, отколкото преди, да теглят заеми, така че печалбата им след тях би трябвало да нарасне. И отчасти защото бъдещите им печалби днес струват повече, тъй като се дисконтират с по-ниска ставка.

Така че инвеститорите също са облагодетелствани от по-ниските лихви. Затова са по-склонни да инвестират. (Забелязахте ли как пазарите и имотите скочиха с падането на лихвените проценти през последното десетилетие преди пандемията?)

Между другото, икономистите често не правят разлика между спестители и инвеститори. Аз правя. За мен инвеститорът е човек, който търси дългосрочен растеж и може да си позволи да поеме краткосрочните рискове, които неизбежно съпътстват инвестициите. Спасителят е човек, който не може да си позволи да губи пари. За него е по-важна краткосрочната сигурност, така че всичко, което би могло да се обезцени в близко бъдеще, се избягва.

Следователно като цяло по-ниските лихви са добри за инвеститорите и лоши за спестителите.

Както казах, разходите за монетарните стимули се поемат поне отчасти от спестителите, които получават по-нисък доход. Старите, бедните и финансово неграмотните са най-уязвими - тези, които не могат да си позволят да губят пари или нямат време, познания или ресурси, за да избегнат поставените им икономически препятствия. Към тази група включвам пенсионерите, тъй като инвестиционният им хоризонт се скъсява с напредване на възрастта. Това ги прави по-избягващи риска, така че е много по-вероятно да бъдат спестители, отколкото инвеститори.

Не че централните банкери мразят спестителите. Те просто не могат да намерят начин да помогнат на кредитополучателите без да наранят спестителите. Техните инструменти са много груби, както самите признават.

Разходите за стимулиране също се поемат от бъдещите данъкоплатци, тъй като увеличението на държавния дълг трябва да бъде изплатено някой ден. Може би ще е чрез ново финансиране за погасяване на старите заеми, или може да бъде директно чрез по-високи бъдещи данъци. Но по един или друг начин нещата се отсрочват и бъдещите поколения ще наследят по-лоши условия, така че настоящото поколение може да се облагодетелства.

Да, знам, че опростявам прекалено. Но това е само заради подробностите, които пропуснах в името на по-лесно обяснение. Основният анализ е точен. Изкуствено понижените лихвени проценти се използват като икономически стимул за повишаване на разходите и инвестициите. Непосредствената цена се поема от спестителите във вид на данъчно повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 3 години
Значи ако имам 100 велосипеда и ползвам 2 от тях, а останалите давам под наем на други хора, това е добър бизнес. Но ако имам 100 лева и давам 98 от тях под наем на банката или на някой друг, съм лихвар. А в крайна сметка е едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Това са глупости, не може да ги делиш, напечатани, изкарани, въображаеми, все тая, кое е най-добро е безкрайна тема на философски спорове, а в действителност никога не е най-добро така че се решава кое е по-доброто от наличните варианти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
То печатането тъкмо от там идва - понеже много хора "спестяват". И понеже има голям глад за парици хората ги печатат и няма да спрат докато критичната маса от спестовници не спихне. А всъщност тази "спестовност" няма нищо общо със класическото спестяване. Просто искат другите да има бачкат срещу лихви, доходност и други алабализми които се характеризират с подписването на някакви документи срещу които се чака "нормална" възвращаемост от поне 4%, парички които някой трябва да им изработи и те да лапнат на готово. Е скоро няма да стане тая. Не очаквайте повишаване на лихвите за доста години напред бих казал дори очаквайте обратното - все по-отрицателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
todortk
преди 3 години
Кредитополучателите нямат особен избор - ако лихвата е висока или не вземаш или вземаш по-малък заем. Спестителите обаче имат - особено при реално отрицателни лихви. По на сметка си да си държиш парите вкъщи отколкото да ги даваш на банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Е, познайте защо цените на акциите растат и защо ще продължават. Просто 5-6 процента да има растеж акцията годишно, е супердобре на фона на нулеви лихви. Инфлацията поне да покриеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
То и аз предпочитам парите да са в обръщение, НО изкараните пари, а не напечатаните, защото тия пари, които ние сме изкарали се обезценяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
За какво са им спестители, като могат да си печатат пари. Вярно, необезпечени парични маси, но на кой му пука?! $ какво му е обезпечението? Обещание на американското правителство? Те тия от десетилетия са като на сватба, само обещават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Shadow1
преди 3 години
Не подкрепям автора на статията. Аз предпочитам парите да са в обращение, не да се трупат под дюшека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
xapoznai
преди 3 години
Хаха, длъжен бил някой да му осигури добра доходност ама скиваш ли без никакъв риск и около 4 процента. Идва края на ерата на лихварството - който изработва нещо ще печели. Такива дето искат да лежат на гърба на останалите просто няма да виреят. Вирусът ще засили тенденцията. Краткосрочно ще растат акциите въпреки никаквата възвращаемост. В средносрочен план и това ще се изчерпа. Очаквам още по- отрицателни лихви и бичове за лихварите, пардон спестителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Тая ливъридж "икономика" може да продължи дълго, но не и вечно, даже мисля че краят й се вижда, а той ще е наистина ужасен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още