IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви са истински данък върху спестителите

Централните банкери обаче не могат да намерят друг начин да подпомогнат заемателите

10:42 | 30.06.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Друга последица от по-ниските лихви е, че става по-привлекателно да се инвестират пари в предприятия, които търсят растеж. Отчасти това е така, защото на предприятията е по-евтино, отколкото преди, да теглят заеми, така че печалбата им след тях би трябвало да нарасне. И отчасти защото бъдещите им печалби днес струват повече, тъй като се дисконтират с по-ниска ставка.

Така че инвеститорите също са облагодетелствани от по-ниските лихви. Затова са по-склонни да инвестират. (Забелязахте ли как пазарите и имотите скочиха с падането на лихвените проценти през последното десетилетие преди пандемията?)

Между другото, икономистите често не правят разлика между спестители и инвеститори. Аз правя. За мен инвеститорът е човек, който търси дългосрочен растеж и може да си позволи да поеме краткосрочните рискове, които неизбежно съпътстват инвестициите. Спасителят е човек, който не може да си позволи да губи пари. За него е по-важна краткосрочната сигурност, така че всичко, което би могло да се обезцени в близко бъдеще, се избягва.

Следователно като цяло по-ниските лихви са добри за инвеститорите и лоши за спестителите.

Както казах, разходите за монетарните стимули се поемат поне отчасти от спестителите, които получават по-нисък доход. Старите, бедните и финансово неграмотните са най-уязвими - тези, които не могат да си позволят да губят пари или нямат време, познания или ресурси, за да избегнат поставените им икономически препятствия. Към тази група включвам пенсионерите, тъй като инвестиционният им хоризонт се скъсява с напредване на възрастта. Това ги прави по-избягващи риска, така че е много по-вероятно да бъдат спестители, отколкото инвеститори.

Не че централните банкери мразят спестителите. Те просто не могат да намерят начин да помогнат на кредитополучателите без да наранят спестителите. Техните инструменти са много груби, както самите признават.

Разходите за стимулиране също се поемат от бъдещите данъкоплатци, тъй като увеличението на държавния дълг трябва да бъде изплатено някой ден. Може би ще е чрез ново финансиране за погасяване на старите заеми, или може да бъде директно чрез по-високи бъдещи данъци. Но по един или друг начин нещата се отсрочват и бъдещите поколения ще наследят по-лоши условия, така че настоящото поколение може да се облагодетелства.

Да, знам, че опростявам прекалено. Но това е само заради подробностите, които пропуснах в името на по-лесно обяснение. Основният анализ е точен. Изкуствено понижените лихвени проценти се използват като икономически стимул за повишаване на разходите и инвестициите. Непосредствената цена се поема от спестителите във вид на данъчно повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 3 години
А високите лихви не са ли истински данък върху водещите живот на заем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
Каквото повикало, такова се обадило- ще си имат прахосници вместо спестители. С прахосници няма да стигнем далеч. Въпраса е в какъв вид и кога ще е рестарта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още