Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Петима ключови министри в новото правителство в Рим

Кои са лицата, които най-много може да разтревожат Брюксел?

Петима ключови министри в новото правителство в Рим

Джузепе Конте. Снимка: Ройтерс

Популистите в Италия все пак може да се установят на власт. В четвъртък Джузепе Конте представи състава на тяхното правителство. При първия си опит да състави правителство преди няколко дни Конте не успя, защото президентът отхвърли кандидатурата на предложения министър на икономиката, известен с евроскептичните си възгледи и като противник на еврото. 

Сега Ройтерс и AFP представят портрети на ключови министри в новия кабинет на коалицията Движение „Пет звезди“ и „Лига“. 

Джовани Триа - министър на икономиката и финансите. 

Преподавател по политическа икономия. Близък до идеите на крайната десница Лига по въпросите за данъчната политика, Триа обаче подкрепя оставането на Италия в еврозоната, но смята, че тя трябва да бъде реформирана. Той иска опростяване на италианската фискална система и приветства въвеждането на плосък данък с две данъчни ставки -15 процента за физическите лица и 20 процента за юридическите лица. Триа подкрепя и идеята за увеличаване на ДДС.

Снимка: Twitter

Той обаче е против идеята на Движение 5 звезди за въвеждане на доход от 780 евро за най-бедните в Италия. Тази сума е известна като "граждански приход". Хората, които я получават ще са длъжни да си търсят работа и да приемат една от първите три оферти за работа, които получат.

Триа е на 69 години. Роден е в Рим. По образование е юрист. Завършил е университета Сапиенца. Понастоящем е председател на Националното училище по администрация и преподава политическа икономия в университета Тор Вергата в Рим. Бил е консултант във външно министерство, в министерството на финансите и в Световната банка. В последно време трудовете му са били посветени на ролята на институциите в икономиката, на международната миграция и на развитието.

Матео Салвини - министър на вътрешните работи.

Лидер е на крайната десница Лига. На 45 години. Партията му е втората по големина в италианския парламент и в управляващата коалиция. Като министър на вътрешните работи Салвини ще се занимава и с управление на миграцията. Приоритет на Лига е именно намаляване на незаконната имиграция.

Снимка: Ройтерс

Салвини е чест гост в италианските медии. Той рядко губи хладнокръвие и говори прямо. Салвини превърна Лига от регионална политическа формация, която не искаше приходите от данъци на Севера да бъдат изпращани в недоразвития италиански Юг, в крайнодясната националистическа партия. Нейният лозунг "Италия на първо място" по примера на този на Тръмп се хареса на гласоподавателите след години на анемичен икономически растеж и на масова миграция.

Луиджи Ди Майо - министър на труда и на икономическото развитие.

Лидер на антисистемното Движение 5 звезди, което сега е най-голямата самостоятелна партия в парламента. На 31 години. Той се надяваше дори да стане премиер, но Лигата не го подкрепи в тази насока, притеснявайки се, че в този случай движението му би доминирало в управляващата коалиция. Сега Ди Майо ще е начело на ново суперминистерство, съчетаващо труда и икономическото развитие. Негова ще е задачата да приложи обещанията на Движение Пет звезди в областта на икономиката, в това число и въвеждането на дохода от 780 евро месечно за най-бедните. Той ще се занимава и с трънливи промишлени въпроси, като бъдещото на банкрутиралия национален авиопревозвач AlItalia и оцеляването на най-голямото европейско стоманодобивно предприятие ИЛВА, което е в процес на продажба.

Снимка: Ройтерс

Ди Майо няма опит в управлението. Но се показа като експерт по водене на предизборна кампания. От 2007 г. Ди Майо бързо се издигна в антисистемното движение. Стана депутат и дори заместник-председател на парламента. През септември миналата година чрез онлайн гласуване на активисти на движението Ди Майо бе избран да оглави кампанията му за изборите през март.

Ди Майо отказва да приеме понятието популист като определящо позициите на Движение Пет звезди и казва, че не иска Италия да бъде антиевропейска или екстремистка в позициите си. Смята се, че именно той е смекчила доктрината на движението по въпроса за излизане от еврозоната или за съюзите с други партии. Луиджи Ди Майо е учил право, но не е завършил. Професионалният му опит се ограничава до кратко пребиваване на позицията администратор на уеб сайт и помощник режисьор, което породи критики по негов адрес в социалните мрежи. Той обаче припомня на критиците си, че Франция и Австрия имат доста млади лидери, визирайки Еманюел Макрон и Себастиан Курц.

Енцо Моаверо Миланези - министър на външните работи.

Снимка: Twitter

Работил 20 години в Европейската комисия. В периода 1995 - 2000 г. когато Марио Монти беше европейски комисар за вътрешния пазар, а после за конкуренцията, Моаверо Миланези бе негов главен съветник. На 63 години е. Бил е министър по европейските въпроси в правителствата на Марио Монти и Енрико Лета. Има дълбок институционален опит. Преподава в университета Бокони в Милано и Сапиенца в Рим. По образование е юрист. От 2005 г. ръководи юридическия факултет в Свободния международен университет за социални науки "Гуидо Карли" в Рим.

Паоло Савона - министър на европейските въпроси.

На 81 години. Икономист, известен с критиките си срещу еврото. Заради него президентът Серджо Матарела отхвърли първия проект на коалиционно правителство на "Движение 5 звезди" и на "Лига". В последната си книга Савона нарича въвеждането на еврото в Италия "историческа грешка" и говори за План Б за излизане от еврозоната, без възможно никакви вреди за Италия, ако това се окаже необходимо.

Снимка: Ройтерс

Савона има богат опит като министър, като висш служител в Италианската национална банка, в частни банки и в организацията на предприемачите Конфиндустрия. Той бе министър на промишлеността през 1993 г. Бил е преподавател по икономика в Масачузетския технологичен институт и е автор на редица книги за международното банкиране, валутните системи и макроикономиката.

По БТА

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
7
 
1
преди 11 месеца
"Кои са лицата, които най-много може да разтревожат Брюксел?"

Що бе г-н Попов , какво ше стане ако разтревожат Брюксел ?! Или волята на народа , изразена чрез избори трябва непременно да бъде успоредна на линията наложена от Брюксел ?!

Още от Анализи
Италианската индустрия: Спрете политическия спор!