Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Повечето партии в Италия отразяват фалшивата промяна. И бяха наказани

Европейските политици се преструват, че са по-добри италианци, твърди германската журналистка Петра Рески

Повечето партии в Италия отразяват фалшивата промяна. И бяха наказани

Снимка: Ройтерс

Аз не съм голям фен на блоговете. За повечето от тях смятам, че са прекалено дълги, твърде тривиални или казват твърде малко по същество. Едно приятно изключение е блогът на авторката Петра Рески, който понякога звучи доста небрежно. И е особено забавно, когато богохулства за германските кореспонденти в Италия или за германски (и въобще европейски) политици, които се преструват, че са по-добри италианци.

По-специално, Рески се вбесява, когато германските медии отново и отново напълно погрешно преценяват движението „Пет звезди“, което стана най-силната партия след изборите. 

Още по темата

Всъщност подигравките над Италия в германските „качествени“ медии имат дълга традиция, припомня журналистката. Така например през 2013 г. едно изявление на кандидат-канцлера Питър Щайнбрюк влезе във всички медии: той бил ужасен, че „двама клоуни са спечелили" в Италия. Във FAZ се казваше: „Ние всички искаме само стабилни условия в Италия, и, по думите на Шойбле, политици, които са наясно със своята отговорност. Ако не са, тогава те са просто клоуни.

Аналогично и шокираният Александър Граф Ламбсдорф коментира италианските избори в Die Welt: „Трудно е в този резултат да се види мъдростта на избирателите". Да, мъдростта, мъдростта! По дяволите! Очевидно такава мъдрост може да се открие само в германските умове, особено в умовете на писателите на статии и коментаторите?

Германците са известни като по-добрите италианци, така че не е изненадващо, че двама германски кореспонденти на име Тобиас и Удо от времето на еврокризата са постоянно присъствие в телевизионните шоута из цялата страна, където със силен акцент поучават италианците - за демокрацията, икономическите въпроси, Европа и отвъд нея. И за това как да се държим в дискусионните телевизионни предавания: „В нашата страна оставяме противника си да се изкаже".

Продължението на материала вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Оттегляне, ама не съвсем - може ли Путин да копира модела на Казахстан?