Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Шистовите компании още чупят рекорди при добива въпреки свития брой на сондажите

Хоризонталното сондиране позволява на дружествата да увеличат ефективността на помпите

Шистовите компании още чупят рекорди при добива въпреки свития брой на сондажите

Снимка: Pixabay

Въпреки че броят на активните петролни инсталации в САЩ продължава да се понижава, производството все още разбива рекордите според американската Администрация за енергийна информация (АЕИ).

Повишаването на ефективността на сондажните платформи позволява на американските производители да изпомпват по-големи количества изкопаеми горива въпреки по-малкия им брой. През 2019 г. САЩ произвеждат средно по 12,2 млн. барела на ден петрол и 111,5 млрд. куб. фута газ на ден.

През тази година средният брой на активните съоръжения достига 943 на месец, като всеки месец средно се пробиват по 1 400 нови сондажи, сочат данни на Baker Hughes и IHS Markit. По отношение на броя, сондажите се приближават до 45-годишно дъно, но, въпреки това, през цялото време САЩ продължават да добиват рекордни количества петрол и природен газ. 

Още по темата

Причината за това явление? Хоризонтално сондиране, което позволява на производителите да получат повече. Още от началото на този век средната латерална дължина на хоризонтален кладенец скача от 10 000 фута на 18 000 фута през миналата година, изтъкват от МАЕ в ново изследване, публикувано в четвъртък.

Тези хоризонтални кладенци вече са нещо обичайно, а не изключение, увеличавайки своя брой от 2% от всички кладенци САЩ през 1990 г. до 75% от общия брой на сондажите, обособени през 2019 г.

За 2019 г. тенденцията към увеличаване на производството и намаляване на броя на активните съоръжения и кладенци е ясна. За 2020 г. положението е малко по-различно, тъй като броят на активните инсталации в САЩ намалява в 14 поредни седмици, като заедно с това спада и производството. Докато 2019 г. беше година за технологичен напредък в повишаването на ефективността на съоръженията, 2020 г. изглежда ще бъде година на намаляващо търсене и депресирани цени на петрола за американските производители, тъй като мерките срещу коронавируса действат и срещу индустрията.

Броят на петролните и газовите съоръжения в САЩ се понижи отново и през тази седмица, до 265 сондажни помпи, което предполага, че броят на активните инсталации в различните щати продължава да намалява, въпреки че темпото се забавя в сравнение с предходната седмица.

Общото количество петролни и газови съоръжения сега е със 702 по-малко от този, регистриран преди една година.

Броят на активните платформи в САЩ продължава да намалява през последните шестнадесет седмици, съобщава Oilprice.

По данни на Baker Hughes броят на петролните сондажни инсталации е намалял за седмицата с 1 брой, свивайки се до 188, в сравнение със 793 активни съоръжения за 2019 г.

Според проучването общият брой на активните газови инсталации в САЩ е 75, или с 92 по-малко от работещите през изминалата година.

За разлика от 2019 г., когато намаляването на броя на платформите се дължи на повишаването на ефективността, последното рязко и продължително свиване през последните няколко месеца се потвърждава и от оценката на Международната агенция по енергетика (МАЕ) относно производството на петрол в САЩ за предишната седмица, която се покачва за първи път от единадесет седмици, при производство от 11 милиона барела петрол на ден. Въпреки че все още добивът на петрол в САЩ е с 2,1 млн. барела на ден под рекорда, той е с 500 000 барела дневно по-голям от предходната седмица, тъй като търсенето се подобрява с облекчаването на ограничителните мерки в много от щатите.

Общият брой на помпите в Канада тази седмица се понижава с 4 до едва 13 активни съоръжения. Петролните и газовите инсталации в Канада до момента намаляват със 111 на годишна база.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
0
 
19
преди 2 месеца
Моментът е че, още, рядко се стига до дълбочинния нефт. И шистите в УСА са много по-плитколежащи, по-лесни за дупчене и, да, съдържат доста въглеводороди. Хубаво, обаче...ако биха се развивали без субсидии (до момента, общ финансов резултат -значително под нулата) дори в УСА, .акс.да бяха на 1/3 от достигнатия вече добив. Трябваше им на янките свойсупергерой -измислиха си. И го финансираха с прясно напечатани хартийки. Трябва им Пробив но, не им достига чист поглед. И сами се омагьосват. Както и рашки и чаршафи, и латиноси. Дори евреите сглупиха
1
 
0
 
18
Pyramid до: дядя Вова
преди 2 месеца
Някой ги купува.
3
 
3
 
17
преди 2 месеца
Chesapeake Energy, американска компания за добив на шистов нефт, подаде заявление за банкрут. Това съобщи CNBC.
Компанията има намерение да изпълни плана си за погасяване на дългове от 7 милиарда долара.

Смех, смех, 7 000 000 000 $ ще погасят, смех!!
2
 
3
 
16
преди 2 месеца
Още, ефективността зависи от броя и тежестта на авариите. И - нека опитам да позная - КОГА най-често, аварират механизмите? При преходни или при установени режими на работа? Често тръгване-спиране-тръгване-дпиране -тръгване-спиране, или при "веднъж тръгнал, вървя си, и не спирам (щото съм оптимално, равномерно натоварен)" ?
А? Какво ще кажете? Пишем интелигентни статии, или бълваме бози, щото сме на норма (брой материали), а качеството -кучета го яли?
КАКВО ОСТАВЯМЕ СЛЕД НАС, КАТО СЛЕДА?
2
 
3
 
15
преди 2 месеца
Прочее - до Аспарух Илиев:
НЕ ХОРИЗОНТАЛНИТЕ СОНДАЖИ повишават ефективността на помпите. Май изобщо не мислите, като пишете. Ефективността на помпата зависи от:
1.Режима на работа: Старт-стопен/дълговременен, под напор/засмукване,
2.От натоварването (с нефт и с напор), умножена по времето на постъпване на номиналнимколичеатва нещо за изпомпване, по процента на нефт в него (щото, да вдигаш вода е безсмислица, за едното подсушаване на сондажа, и -толкова),
3.От БРОЯ на помпите (една да работи 1000 часа, не е като 100 да работят по 10, щото си купил, инсталирал и поддържаш 100, а не една и т.н.
НАКРАТКО:

МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ, ЗА ДА НЕ ВИ СЕ СМЕЯТ И МАЛКИТЕ ДЕЦА.

Още от Анализи
Китай отстъпва от икономическите реформи