IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалдемократите на Олаф Шолц печелят изборите в Германия

Консервативният блок на наследника на Меркел Армин Лашет отчита най-слабия си резултат в историята

07:48 | 27.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерът на&nbsp;Германската социалдемократическа партия Олаф Шолц поздравява привърженици на парията в централата ѝ в Берлин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Олаф Шолц поздравява привърженици на парията в централата ѝ в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, предаде DPA, като се позова на данни, публикувани на уебсайта на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове.

ГСДП получава 25,7 процента от гласовете, което е най-добрият ѝ резултат от години. Блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24,1 процента, което е най-лошият му резултат. 

Избирателна активност на изборите за Бундестаг в Германия може да достигне 76%, сочат прогнозите на социологическото проучване на Infratest. На предишните парламентарни избори през 2017 г. избирателната активност беше 76,2 процента.

След затварянето на урните в неделя вечерта и двамата основни претенденти за поста канцлер на Германия - Олаф Шолц и Армин Лашет - обявиха готовността си да сформират ново германско правителство и то още преди Коледа.

„Много германски граждани гласуваха за ГСДП, защото искаха смяна на правителството и следващият канцлер на тази страна да се казва Олаф Шолц", заяви пред ликуващите си привърженици в централата на партията 63-годишният кандидат за канцлер от Социалдемократическата партия на Германия Шолц. 

 

Според социалдемократа резултатите показват необходимостта от изпълнение на всички обещания, дадени по време на предизборната кампания. „Сега чакаме окончателните резултати от изборите, но след това ще се захванем за работа“, каза Шолц.

Армин Лашет, кандидат от управляващия консервативен блок на Християндемократическия и Християнско-социалния съюз, заяви, че ще направи „всичко възможно, за да формира федерално правителство начело“ с ХДС/ХСС. Според Лашет всеки глас, подаден за тези партии, „е глас срещу ляво федерално правителство“.

„Германия сега се нуждае от коалиция на бъдещето, която ще модернизира страната ни", каза той. В такъв съюз, според Лашет, всеки партньор трябва да определи своите приоритети. Говорейки за настоящите резултати от изборите, политикът заяви: „Не можем да бъдем доволни от резултатите. По всяка вероятност ще бъде създадена коалиция от трима партньори“. Огорчението на коалицията е разбираемо – на предишните парламентарни избори ХДС/ХСС спечели 30% от гласовете при почти същата избирателна активност.

Лашет благодари на Ангела Меркел за работата ѝ като германски канцлер: „Това бяха 16 добри години за Германия“. Самата Меркел същата вечер също се качи на сцената в централата на ХДС в Берлин - но застана скромно на втория ред. „Не е без значение кой управлява Германия", каза тя.

Зелените са на трето място с 14,8 процента - най-доброто им изборно представяне.
Свободната демократическа партия получава 11,5 процента, отбелязвайки увеличение на своята подкрепа в сравнение с предишните избори.

„Резултатите показват, че Германия има нужда от ново начало, от правителство за опазване на климата", заяви съпредседателят на Зелените Аналена Бербок, която не отказа преговори с либералите преди сондиращи разговори с коя от двете големи партии – социалдемократи или консерватори – могат да влязат в управлението.

Партията "Алтернатива за Германия" пада до пето място с 10,3 процента. Партията "Левите" получава 4,9 процента, отбелязвайки спад в своята подкрепа. 

 

Досегашният управляващ кмет на Берлин Михаел Мюлер ще бъде член на Бундестага. 56-годишният политик спечели директния мандат в избирателния район Шарлотенбург-Вилмерсдорф в неделя. След преброени всички избирателни гласове той се наложи срещу Клаус-Дитер Грьолер (ХДС), който спечели избирателния район през 2017 г., на федералните избори. Мюлер има 27,9%, а Грьолер спечели 22,3%.

Депутатското място на германския канцлер Ангела Меркел пък беше спечелено от кандидат на социалдемократите за първи път от 1990 г.. Прекият депутатски мандат, който Меркел държеше в своя избирателен район в провинция Мекленбург-Предна Померания, беше спечелен от Анна Касауцки от конкурентката ГСДП. Кандидатът на ХДС на Меркел за този мандат Георг Гюнтер се нареди на второ място.

В германската избирателна система избирателите имат два гласа: първият е за кандидат по техен избор в избирателния им район; вторият е за предпочитаната от тях партия. Меркел беше избрана в германския парламент с пряк мандат от този избирателен район за първи път през 1990 г. и оттогава го печелеше на всички следващи избори. Тя не се кандидатира на сегашните избори.

Така след 16 години под прагматичното центристко ръководство на Меркел резултатът от вота ще има широкообхватни последици за Европа и Запада. Преброяването ще продължи през нощта и в понеделник и двамата кандидати ще започнат активно да ухажват Зелените и подкрепящите бизнеса „Свободни демократи“. Именно от Свободната демократическа партия зависи следващото правителство, но между свободните демократи и Зелените съществуват сериозни различия в климатичната политика.

След вота лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер предложи разговори със Зелените, с които биха могли да преодолеят техните значителни политически различия, преди да се ангажират с двете най-големи партии. Свободната демократическа партия има повече общо с християндемократите, отколкото със СПД, добави той.

„Няма сценарий за тази ситуация“, казва пред Bloomberg Арне Юнгйохан, политолог от фондация „Хайнрих Бьол“, която е свързана със Зелените.

През следващите дни ще започнат предварителни преговори между различните партии за формиране на правителство. Кой ще участва в тях все още не е ясно. Предполага се, че партията с мнозинството гласове ще отговаря за тези преговори. Тя ще реши кой да покани за партньори. Наблюдателите са съгласни, че при всички случаи Зелената партия ще бъде част от новото правителство. След последните избори през 2017 г. формирането на коалиция отне 172 дни.

Новото правителство ще трябва да реши проблемите, които Меркел остави след себе си, включително застаряващата инфраструктура и липсата на инвестиции в цифровите технологии. Най-належащият въпрос е отклоняването на автомобилната индустрия и енергийната система от изкопаемите горива, без да се дестабилизира икономиката.

Меркел и нейното настоящо правителство, включително Шолц като финансов министър и вицеканцлер, ще управляват до полагането на клетва за нов кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още