IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се V-образно икономическо възстановяване

Сега изглежда се освобождава натрупаното по време на пандемията търсене

08:09 | 30.06.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През миналата седмица хиляди хора се струпаха на плажа Борнемът - популярно място в южната част на Обединеното кралство. Те се печаха на слънце близо един до друг, правеха си пикник, плуваха, пиеха, играеха и оставиха много тонове боклук след себе си. Местните власти, паникьосани от потенциалното разпространение на Covid-19, заявиха, че са „абсолютно ужасени от безотговорните действия на толкова много хора” и незабавно издадоха 558 глоби за неправилно паркиране, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek.

Има обаче друг начин да се погледне на това, както и на претъпканите плажове в САЩ. И двете може би по-малко вещаят бъдещо бедствие, отколкото са знак за натрупалото се търсене, което при нормален живот би направило V-образното икономическо възстановяване вероятно в развития свят.

В повечето случаи понятието „натрупано търсене“ няма смисъл. Или хората имат желание и пари, за да купят нещо, или нямат. Ако имат и двете, има търсене. Ако имат желание, но не и парите, това не е натрупано търсене, а пожелателно мислене. 

Днес нещата са доста различни. Месеци наред голяма част от населението на света бе под карантина, което направи нормалната икономическа дейност логистично невъзможна. Хората не избягваха покупките, защото не ги искат. Нито пък, в повечето случаи, защото не могат да си ги позволят.

Повечето рецесии са причинени от нещо, което по един или друг начин намалява реалните разполагаеми доходи, било то чрез повишаване на лихвите, инфлацията или данъците, или поради неблагоприятен цикличен дисбаланс, който води до финансова криза. Тази рецесия не беше такава. В по-голямата част от Запада заместването на доходите по време на блокажите бе щедро: близо 70 на сто от американците са получили повече доходи от държавата по време на кризата, отколкото когато работеха (средният процент на заместване е 134 на сто, според проучване на Чикагския университет). Това породи истинско натрупано търсене, като последните данни показват, че то сега се освобождава.

Продажбите на автомобили в САЩ бяха 70 на сто от нивата им преди Covid-19 към средата на май, след като се сринаха през март. Френските потребителски разходи през май бяха само със 7 на сто под обичайните. В Обединеното кралство дългоочакваното разхлабване на карантината през миналата седмица доведе до бум на резервациите в ресторанти и хотели. В Германия повечето данни от юни показват, че „икономическата и социалната активност започна значително да се повишава“, според ING. „Оптимизмът се завърна.“ Времето, прекарано в градския транспорт, се увеличава. Замърсяването на въздуха в Европа се върна близо до нивата преди Covid-19, тъй като шофьорите поеха на път: пътуванията с моторни превозни средства във Великобритания се повишиха до 77 на сто от нивата преди Covid-19 през миналата седмица. Данните на Apple за мобилността подкрепят усещането, че отново сме в движение.

Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
bonboniera29
преди 3 години
1. Пише че в САЩ доходите са 134% в сравненение преди кризата... Имаше и други подобни данни...2. Явно статията не се отнася за БГ и подобни. Винаги когато има криза, богатите стават по-богати, а този път това ще стане бързо....3. В белите държави парите отдавна стигнаха до хората, а тук даже и не знаем къде са...4. И последното, което ще спомена е относно дисциплината - там асоциалните елементи са по-малко и обществото спазва по-строго карантината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
абе , честно казано инвесторот мое само да си дигне рейтинга , ако такива като тебе с инфантилните си коментари и аватари се изнесат завинаги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
mavericos4
преди 3 години
Борисв-Пеевски потъват, потъва и България, честито ОВЦЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
mavericos4
преди 3 години
Какво В образно възстановяване бе :D вие сте е**хти ***, в САЩ 40 млн безработни, от ПСВ няма такива числа, Европа едва се държи над вода, но само родния Пеевски-Недялко живее в розовата долина на еднорозите :D мислех си, че в тая медия работят що-годе адекватни хора, а то, пак тръмпоиди и Пеевски *** :D няма да ви чета повече.... как давате трибуна на подобни *** с подобни *** заглавия, не знам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
за такива като тебе е предвиден и девети път ... баси , като гвоздеи сте бе , колкото по ви бият у тиквите по- корави ставате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Такива утопии за V-образно възстановяване нямаше и при соца. Човек трябва поне малко трезво да размишлява, дори да не е специалист икономист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
V.At.
преди 3 години
Не знам какво са завършили авторите на статията, но очевидно с прогнозите са зле. Да вземем следния пример. В България няма да дойдат 5 милиона туристи. Да забравим баровете, ресторантите и чадърите на плажа, въпреки, че очевидно до тук е с планирането на министерствата. Тези туристи биха изяли храна и биха си купили сувенири, да кажем всеки средно за по 200 лв. Сега това няма да стане. И хората, производители на тази храна и тези сувенири няма да получат тези пари, а това е около 1 милиард. Съответно те ще намалят разходите си с 1 милиард и други стоки, които биха били купени, няма да се купят. И така по веригата. Съответно намаляват инвестициите, фирмите стават силно предпазливии т.н. Мярката 60/40 по-скоро ще позволи да се назначат безработните от родата, но не виждам как точно би помогнала да бъдат изконсумирани тези стоки и услуги. Но това няма да е само в България. Традиционните пазари се затварят по една или друга причина, има срив в самолетната индустрия, в автомобилната и т.н.За справка - не гледайте какво стана 2008, гледайте какво стана 1990. И там очаквахме как към края на годината мед, масло и демокрация, но пазарите на СИВ се сринаха, а другите не бяха очаровани от нас. Лукановата зима.Сега не се сриват пазарите на СИВ, а пазарите въобще.И това е без каквато и да е втора вълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
нито хората, нито политиците си научиха урока, за това природата ще ни го повтори пак. Да видиме втория път как ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Ама тя пандемията тъкмо започва, разправят други :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
FNM
преди 3 години
Мед и масло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още