Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Афганистанските банки привършват парите

Много компании не успяват да плащат на доставчиците си, вносът също може да бъде затруднен

Афганистанските банки привършват парите

Цял пакет местни пари. Снимка: Bloomberg LP

Афганистанските банки изчерпват и последните си доларови наличности. Скоро те биха могли да бъдат принудени да затворят вратите си за клиенти, ако новото талибанско правителство не освободи скоро ликвидност, казват пред Ройтерс трима души, запознати с процеса. „Имаме ликвидност само за няколко дни“, казва един от тези източници, които са поискали да останат анонимни. „Ако правителството не реагира незабавно на ситуацията, ще има демонстрации и насилие“, смята той.

Липсата на пари застрашава и без това страдащата икономика на страната. Досега тя бе до голяма степен зависима от стотиците милиони долари, които се трансферираха от САЩ на централната банка в Кабул и след това преминаваха през банките до афганистанците. Месец след като талибаните превзеха столицата, банкерите се опасяват, че по-малкото налични долари в обращение ще генерират ръст на разходите за храна и електричество. Освен това липсата на долари ще затрудни и финансирането на вноса. 

Още по темата

Въпреки че недостигът на пари е налице от седмици, банките многократно изразяват загриженост пред новото правителство и централната банка през последните няколко дни, казват двама запознати със случващото се. На фона на щурма на хората, желаещи да изтеглят своите спестявания, кредиторите вече намалиха възможностите за теглене и наложиха седмични лимити от до 200 долара. Пред клоновете редовно се образуват дълги опашки, докато хората се опитват да получат пари в брой.

Временният управител на централната банка заяви в уебсайта ѝ, че ситуацията е стабилна. „Банките са в пълна безопасност“, пише той. Търговските банки обикновено държат десет процента от капитала си под формата на пари - в Афганистан обаче този дял е 50 процента. Централната банка обаче призова гражданите да използват местната валута. Тя публикува снимка на голямо количество пари в брой, очевидно част от милионите долари и златни кюлчета, иззети от бивши държавни служители. По-рано стана ясно, че талибаните са секвестирали 12,4 млн. долара в брой от бивши високопоставени държавни служители. 

Не е ясно обаче колко пари правителството трябва да освободи, за да подпомогне банките. „Талибаните наследиха централна банка с изчерпани парични резерви в щатски долари и афгани (местната валута, б.ред.)“, се казва в доклада.

Някои кредитори са били изненадани, когато централната банка се оказа в недостиг на долари по време на падането на Кабул, тъй като са останали с разбираното, че има значителни доларови резерви в трезорите си, казват трима от източниците на Ройтерс. Скоростната победата на талибаните, ускорена от окончателното изтегляне на чуждестранни войски от страната, е изненадала дори тях и е компрометирала шансовете за плавен преход. 

Междувременно чуждестранните наблюдатели рисуват мрачна картина. „Кризата с ликвидността прекъсна веригите на доставки и блокира притока от пари и стоки“, се казва в доклад, който предупреждава, че икономиката може да се свие с една трета, ако банковата криза се третира неправилно. „Много компании не могат да плащат на своите доставчици“, пише в цитиран от Ройтерс доклад. Неправителствените организации, от друга страна, не са в състояние да изплащат заплатите на своите служители.

Според Аджмал Ахмади, избягалия в чужбина бивш управител на централната банка, почти цялата сума от валутните резерви в размер на 10 милиарда долара, се съхранява в чужбина. Руското посолство в Кабул обяви, че сваленият президент Ашраф Гани е избягал от страната с четири коли и хеликоптер, пълен с пари. Той дори е бил принуден да остави част от парите, защото не са се побрали в багажното отделение, съобщава агенция РИА. Гани отрича да е вземал пари.

Международни дарители обещаха повече от 1,1 милиарда долара за подпомагане на Афганистан, където бедността и гладът нараснаха силно, след като талибаните превзеха властта, а чуждестранната помощ пресъхна.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
6
 
10
BobyB до: bgMan
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ама иска копане. Не става.
0
 
6
 
9
Dr. Vatnikov до: bgMan
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Глупавия човек и вода да гази, жаден ходи. Докато бият челата по 5 пъти на ден, забраняват кино, музика, жените да работят и тн., какво друго да стане?! И после пак християните и Запада ще им е виновен.
0
 
4
 
8
преди 1 месец
А имат една от богатите на ценни минерали и естествени скъпоценни камъни земи.
1
 
4
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ми да си напечатат ...амма неее, и талибаните искат гадни капиталистически долари
2
 
4
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ми да си напечатат ...амма неее, и талибаните искат гадни капиталистически долари

Още от Азия
Държавните банки в Турция свалят рязко лихвите по кредитите за бизнеса