IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Хонконг спря търговията с акции на Evergrande

Най-големият проблем не е фалитът на Evergrande, а средата, която доведе до упадъка на компанията, твърди анализатор

08:13 | 04.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на акциите в Азия поеха надолу тази сутрин на фона на опасенията за китайския сектор на недвижимите имоти. Търговията с акции на тежко засегнатия китайски гигант в областта на недвижимите имоти Evergrande на Хонконгската фондова борса бе спряна. Борсовият оператор не посочи причина за решението си в съобщението си от понеделник. За първи път в рамките на кризата с ликвидността на  задлъжнялото с повече от 300 млрд. долара дружество акциите му са спрени от търговия.

Освен книжата на Evergrande Group (EVG) не се търгуваха и акциите на подразделението за управление на имоти Evergrande Property Services. За разлика от тях търговията с книжа на дъщерната компания за електрически автомобили Evergrande New Energy Vehicle Group продължи. На фона на финансовите затруднения през последните няколко дни акциите на Evergrande Group вече се обезцениха с около 80% от началото на годината.

"Търговията с Evergrande беше спряна в очакване на съобщение за „голяма сделка“, заяви компанията в понеделник в съобщение до борсата. Evergrande Property Services Group Ltd. съобщи, че е спряна от търговия преди анонс за евентуална оферта за акции в компанията. 

Hopson Development Holdings Ltd. планира да придобие 51% дял в звеното за имотни услуги, твърди китайската платформа за финансови новини Cailian, позовавайки се на неидентифицирани източници. Cailian измени по-ранен материал, за да изясни, че сделката ще даде на подразделението оценка от повече от 40 млрд. хонконгски долара (5,1 млрд. долара). Акциите на Hopson Development също бяха спрени, а облигациите му потънаха, предава Bloomberg. 

Сделката при такава оценка би представлявала 28% отстъпка спрямо текущата пазарна стойност на Evergrande Property Services от около 55 млрд. хонконгски долара. През септември Evergrande заяви, че „активно проучва“ продажбите на части от конгломерата, заедно с подразделението за електрическия автомобил, макар че не е постигнат съществен напредък.  

Evergrande се счита за най-силно задлъжнялата компания в сектора на недвижимите имоти в света. Проблемите на групата предизвикаха международна загриженост за състоянието на китайския сектор на недвижимите имоти. Само през миналата седмица Evergrande подаде дял т банка за 10 млрд. юана (1,3 млрд. евро), за да получи малко пространство за маневри.

„Най-големият проблем не е фалитът на Evergrande, а средата, която доведе до упадъка на компанията. Властите регулират жилищните заеми и кредитирането на компании за недвижими имоти. Пазарите вече търсят следващия Evergrande“, казва пред Handelsblatt Казутака Кубо, старши икономист в Okasan Securities. „Рискът проблемите на Evergrande да се прехвърлят върху целия китайски сектор на недвижимите имоти се увеличава“. 

Широкият индекс MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония, отчита спад с 0,3%. По този начин индексът отбелязва първия си тримесечен спад от шест тримесечия. Хонконг поведе пониженията с отстъпление на индекса Hang Seng   с 1,9%. Японският индекс Nikkei, който се състои от 225 стойности, се понижи по-рано, като се търгува с понижение от 1,4% до едномесечно дъно от 28 375 пункта. По-широкият Topix е надолу с 0,6 на сто до 1974 пункта.

Китайските борси ще останат затворени до четвъртък заради националния празник. Пазарите в Южна Корея също ще останат затворени в понеделник.

В азиатската валутна търговия доларът поскъпна с 0,1 % до 111,10 йени и поевтиня с 0,4 % до 6,4452 юана. По отношение на швейцарската валута почти няма промяна до ниво от 0,9308 франка. В същото време еврото остана почти непроменено на ниво 1,1591 долара и поскъпна с 0,1 % до 1,0791 франка. Стойността на паунда загуби 0,1 процента до 1,3538 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
80% обезценка за има няма 10 месеца. Не се бойте. Най-лошото е минало, останали са само 20% до нулирането. Кредиторите да му мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Това е доста по-добре от други снимки, които съм виждал и са баш кутии и всички гледат една срещу друга, в квадрат, явно в средата правят малки паркове или нещо от сорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ох на батя , е те това на снимката му се вика гето . ние си мислим , че в люлин и младост сме си построили гета от кутийки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още