IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия не намериха единна посока на фона на търговската безизходица

Очакваната търговска сделка от първа фаза между двете най-големи икономики в света изглежда непостижима преди 15 декември

12:28 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите в Азия се търгуваха смесено в сряда, след като инвеститорите насочиха вниманието си към търсене на конкретни промени в търговските отношения между САЩ и Китай на фона на приближаващата дата за влизане в сила на следващия кръг от мита върху китайски внос, информира CNBC.

Борсите в континентален Китай затвориха с понижения, след като индексът Shanghai composite намалява с 0,13% до 2903,19 пункта, а Shenzhen component отчете спад от 0,3% до ниво от 9648,39 пункта. Бенчмаркът Shenzhen composite също регистрира понижение с 0,23% до около 1602 пункта.

Това се случи, след като по-ранно публикувани данни от китайското Национално статистическо бюро показаха, че индустриалната печалба е намаляла с 9,9% на годишна база през октомври месец.

Инвеститорите продължават да наблюдават развитието на търговските преговори между САЩ и Китай. Китайското министерство на търговията заяви, че преговарящите от Вашингтон и Пекин са провели поредния си телефонен разговор във вторник сутринта, за да обсъдят разреваването на „основните проблеми“ между страните.

Президента на САЩ Доналд Тръмп, който също изрази мнението си, че Вашингтон и Пекин „се намират на прага“ на постигането на търговска сделка.

„Считам, че търговската сделка е все по-вероятна, поради... коментарите на президента Тръмп“, каза Тай Хуей, главен стратег за пазарите в Азия в J. P. Morgan Asset Management.

„И двете страни имат стимули да постигнат поне тази фаза“, каза Хуей. „Мисля, че преминаването към втората фаза, третата фаза, това ще бъде все по-трудно, но като се има предвид къде сме в макро-цикъла, мисля, че дори САЩ ще имат силен стимул поне да не ескалират това напрежение допълнително", допълни той.

И все пак очакваната търговска сделка от първа фаза между двете най-големи икономически в света изглежда непостижима преди 15 декември, когато се въвеждат допълнителни мита за китайския внос в САЩ.

„Фактът, че сме чували тези положителни коментари толкова често, но все още чакаме сделката, може да се тълкува като означаващо, че все още остават значителни проблеми“, каза Робърт Карнел, главен икономист и ръководител на научните изследвания за азиатско-тихоокеанския регион на ING, по отношение на коментарите на Тръмп.

От своя страна, индексът в Хонконг Hang Seng затвори с повишение от 0,15% при 26 954 пункта. Акциите на китайския технологичен гигант Alibaba продължиха възхода си и поскъпнаха с още 2,99% след борсовия дебют на компанията във вторник.

Бенчмаркът Nikkei 225 в Япония се повиши с 0,28% до 23 437,77 пункта, докато индексът Topix се увеличи с 0,31% до 1710,98 пункта. Индексът Kospi от Южна Корея също се повиши с 0,31% и затвори при 2127,85 пункта.

Акциите в Австралия също поскъпнаха, като бенчмаркът ASX 200 отчете ръст от 0,93% до ново от 6850,60 пункта.

Към 11:50 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,14 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6781 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още