IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия приключиха петъка с повишения поради нов търговски оптимизъм

По-рано през седмицата борсите претърпяха една от най-значителните разпродажби за тази година

11:31 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите, търгувани на борсите в Азия, затвориха петъчната сесия с повишения в стойностите си, тъй като настроението на инвеститорите беше повишено от положителните коментари на Вашингтон относно текущите търговски преговори с Пекин, информира Ройтерс.

В континентален Китай индексът Shenzhen component се повиши с 0,81% до ниво от 9878,62 пункта. Бенчмаркът Shenzhen composite също отчете ръст - от 0,82% до1640,33 пункта, а Shanghai composite нарасна с 0,43% до 2912,01 пункта.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че разговорите "се развиват добре", въпреки че двете страни изразяваха недоволство относно отмяната на съществуващите мита или други проблеми, като протестите в Хонконг.

Ройтерс съобщи в петък, че китайското финансово министерство е изразило готовността на страната да се откаже от вносните мита за някои доставки на соя и свинско месо от САЩ, без да предоставя допълнителни подробности.

Борсите стартираха декември на червена територия на фона на противоречиви данни за отношенията на търговския фронт между САЩ и Китай в непосредствена близост до 15 декември, когато, ако не е постигната сделка, ще влязат в сила допълнителни мита върху китайския износ за САЩ.

The Wall Street Journal съобщи в четвъртък, че Вашингтон и Пекин все още не успяват да постигнат съгласие относно размера на китайските покупки на селскостопанска продукция от САЩ. По-рано през седмицата борсите претърпяха една от най-значителните разпродажби за тази година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да забави търговската сделка с Китай до след президентските избори през 2020 г. в САЩ.

По време на днешната борсова сесия индексът на Хонконг Hang Seng нарасна с 1,07% до 26 498,37 пункта, след като акциите на китайските технологични гиганти Alibaba и Tencent поскъпнаха съответно с 2,65% и 1,7%.

Бенчмаркът Nikkei 225 в Япония нарасна с 0,23% и затвори при 23 354,40 пункта, докато индексът Topix приключи търговския ден с увеличение от 0,11% на ниво от 1713,36 пункта. Данни, публикувани в петък, показват, че разходите на домакинствата в Япония през октомври са намалели с 5,1% на годишна база след увеличението на данъка върху продажбите, извършено през същия месец.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 1,02% и затвори при 2081,85 пункта, след като акциите на Samsung Electronics и производителя на чипове SK Hynix поскъпнаха съответно с 1,82% и 2,28%.

Междувременно акциите в Австралия също поскъпнаха, поради което индексът ASX 200 нарасна с 0,36% до ниво от 6707,00 пункта.

Към 11:17 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,60 за долар, а австралийският долар - срещу 0,6842 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още