IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим О'Нийл: Китай изглежда ще се размине с твърдото приземяване

Китайското правителство успя да ограничи раздуването на балона в сектора на недвижимостите - нещо, което западните политици не успяха, посочва инвеститорът

14:10 | 18.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Джим О'Нийл: Китай изглежда ще се размине с твърдото приземяване

Джим О'Нийл, икономистът, който преди десетилетие въведе термина БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) посочва, че растежът в Китай през четвъртото тримесечие на миналата година, макар и да е най-слабият за последните 2 години и половина, е надхвърлил очакванията на много анализатори, прогнозирали „твърдо приземяване“ за китайската икономика, съобщава Bloomberg.

През четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай - втората по големина икономика в света - е нараснал с 8,9%, отбелязвайки най-бавния темп на растеж за последните 10 тримесечия. Средната прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg беше за растеж от 8,7%.

Резултатът е значително над 8%, което според SinoPac Financial Holdings е сигнал за „меко приземяване“ на китайската икономика.

О'Нийл, председател на Goldman Sachs Asset Management, изтъква, че ако през настоящото десетилетие китайската икономика нараства средно със 7,5% на година, каквато е неговата прогноза, в доларово изражение страната ще допринесе за световната икономика повече, отколкото САЩ и Европа взети заедно.

„Това е най-важното нещо на света“, казва О'Нийл, който миналия месец публикува новата си книга „Картата на растежа“ (The Growth Map), изпъстрена с „розови прогнози“ за страните от групата БРИК, както и за други развиващи се пазари. „Ще бъде създадена разновидност на демокрацията в китайски стил“, прогнозира О'Нийл. „Те искат повече свобода, но това което наистина искат е повече богатство.“

Едно от ключовите предизвикателства пред китайската икономика е прегряването на пазара на недвижими имоти. Чрез затягане на валутната политика китайското правителство успя да ограничи раздуването на балона в сектора – нещо, което западните политици не успяха да направят в дните преди ипотечната криза, набрала инерция в САЩ около средата на миналото десетилетие, посочва О'Нийл.

„Цените на недвижимите имоти в Китай започнаха да падат защото китайските власти недвусмислено поискаха това“, казва О'Нийл. „Правителството вдига заплатите, за да подкрепи местната икономика и да намали зависимостта си от вноса. По този начин Пекин се опитва да отговори и на международните критики, че поддържа изкуствено нисък валутен курс.“

„Съществуват два начина да се справите с проблема с валутния курс - единият е да го развържете, а другият е да повишавате цените и заплатите по-бързо от всички останали. Китайците правят точно това“, допълва той.

Вчера един долар купуваше 6,3150 юана, докато на 16 януари официалният курс на централната банка в Пекин беше фиксиран на 6,3165 юана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Ще бъде създадена разновидност на демокрацията в китайски стил. Ще бъде, ама ако ние не се присъединим към тях. Защото присъединим ли се и ние майка и жална на най-бързо развиващата се икономика в историята на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Ще бъде създадена разновидност на демокрацията в китайски стил.Заслужава внимание тази прогноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още