IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нерегламентираното кредитиране в Китай допринася за формирането на "балони"

Премиерът Уън Дзябао иска създаването на стандартизиран и унифициран облигационен пазар до 2015 г., за да преодолее натиска на лихварите

09:52 | 12.01.12 г. 1
<p>
	Премиерът на Китай Уън Дзябао. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Китай Уън Дзябао. Снимка: Ройтерс

Китай трябва да извади “на светло” сенчестата банкова система в страната, оценявана на 1,6 трлн. долара, ако иска да “изпусне” огромните балони, надувани от нерегламентираното кредитиране, пише Ройтерс.

Цените на недвижимите имоти продължават да са невероятно високи въпреки спада през последните няколко месеца и съществуването на призрачни градове с празни сгради.

В същото време из страната върлуват лихвари, които преследват предприемачите да им върнат заемите, дадени на черно във времето, когато заради строго контролираните кредитни лимити се финансираше основно подкрепяният от държавата бизнес.

Пекин осъзнава необходимостта да предотврати отклоняването на огромна част от местните депозити на стойност 13 трлн. долара към “тъмни”, нерегламентирани и високорискови дружества.

Ако Китай успее да проведе адекватна реформа и да създаде инвестиционни стимули за създаването на регулирани облигационни и други видове финансови продукти, властите биха могли да накарат финансовия сектор да финансира част от 1,5-те трилиона долара, обещани за нововъзникващите стратегически индустрии през следващите пет години.

Реформите бяха в центъра на дебат на китайските лидери, отговарящи за финансовия сектор през почивните дни. По време на дискусията премиерът Уън Дзябао обеща много без обаче да даде кой знае какви подробности.

Уън каза по време на дебата, че иска стандартизиран и унифициран облигационен пазар в рамките на 12-тата петилетка, която завършва в края на 2015 г.

"Много е рядко правителството толкова явно да заяви, че ще създаде унифициран облигационен пазар, въпреки че Пекин всъщност от доста години се опитва да се движи в тази посока", коментира Шъ Лей, анализатор от компанията Ping An Securities в Шанхай.

Китайският облигационен пазар е разделен на три части: дългови инструменти на междубанковия пазар, надзираван от централната банка, фирмени облигации, одобрявани от Китайската агенция за икономическо планиране, и пазар на малките публични корпоративни облигации под контрола на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа.

"Един по-голям пазарен пул ще привлече повече инвеститори и средства, включително такива, които по-рано са циркулирали в сенчестата банкова система", смята Гао Джандзюн, изпълнителен мениджър на отдела за продажби на облигации в компанията CITIC Securities в Пекин.

Сенчестото финансиране в Китай се разрасна главоломно през последните години, тъй като хората със спестявания започнаха да търся високодоходни продукти, за да избегнат неблагоприятните лихви по депозитите. Това ограничи контрола на Пекин върху евентуалните рискове в банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
Мисля че е нагло западен анализатор да анализира китайците. Каквото и да се случи там ще бъде изрязано с хирургическа точност...понеже не допускат външни мошенници до юана. Квото и да правят местните им мошенници - си остава там. Дори и сивата им икономика работи за тях.Нашите месни мошенници само скубят и изнасят навън щото смятат че всичко са постигнали САМИ и заслужават да си изядат всичко САМИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още