IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кредитният гуляй" в Китай дестабилизирал банковата система на страната

От 1998 г. насам Пекин е похарчил 3,5 трлн. юана (550 млрд. долара) за рекапитализация на държавните банки, според оценки на Moody’s

10:14 | 24.11.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайските банки са изключително нестабилни, защото не разполагат с достатъчно капитал, за да покрият „лошите кредити“, предупреди Джим Чанос, президент и основател на хедж фонда Kynikos Associates Ltd, който предрече колапса на Enron.

"Финансовите институции в страната са обременени от необслужваните заеми от края на 90-те години и началото на новото хилядолетие. Банките обаче не са в състояние да признаят за огромните загуби от „кредитния гуляй“, коментира Чанос в интервю за Bloomberg.

“Китайската банкова система е построена върху плаващи пясъци, но много хора не го осъзнават. Банковата система е много крехка“, заяви той.

MSCI China Financials Index, който следи акциите на банките, спадна с 32% от началото на годината заради опасенията от влошаване на качеството на отпуснатите жилищни заеми на фона на забавения икономически растеж.

На 10 октомври държавната компания Central Huijin Investment Ltd. обяви, че започва да изкупува акции на четирите най-големи банки в Китай, тъй като книжата поевтиняха сериозно през годината.

От 1998 г. насам Пекин е похарчил 3,5 трлн. юана (550 млрд. долара), или около една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2005 г., за рекапитализация на държавните банки, които са кредитирали губещи държавни бизнеси, според оценки на Moody’s Investors Service.

Според данни на Международния валутен фонд от септември 2008 г. китайските банки са раздали 3,8 трлн. юана нови кредити, за да компенсират въздействието на световната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още