IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" ще доставя руски газ в Китай

Споразумението бе подписано в Санкт Петербург в присъствието на лидерите на Русия и КНР Владимир Путин и Си Дзинпин

21:38 | 05.09.13 г.
"Газпром" ще доставя руски газ в Китай

Руската газова компания "Газпром" подписа споразумение с China National Petroleum Corporation (CNPC) за доставка на руски газ за Китай по т.нар. "източен маршрут", съобщава ИТАР-ТАСС.

Церемонията по подписването на договора се състоя в присъствието на руския президент Владимир Путин и председателя на на Китайската народна република Си Дзинпин по време на срещата на върха на Групата на двадесетте (Г-20) в Санкт Петербург.

Цената на доставяното за Китай гориво трябва да бъде договорена до края на годината, уточняват от информационната агенция.

През март "Газпром" и CPNC подписаха меморандум за тръбопроводни доставки на руски газ за Китай по "източния маршрут". Обемът на доставките по този маршрут от 38 млрд. кубически метра може да бъде увеличен впоследствие поради засилването на производството на втечнен природен газ във Владивосток.

По-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че доставките на газ за Китай може да бъдат предплатени авансово. Според предварителната оценка общите разходите по изграждането на системата за транспортиране на газ до втората по сила икономика в света ще достигнат 770 млрд. рубли, или около 24 млрд. щатски долара.

През юни CNPC отправи предложение към "Газпром" за определяне на ценовата формула за доставките на природен газ, като предложи изравняване с стойността с тази на втечнения природен газ Henry Hub. Впоследствие обаче от руската компания отказаха офертата под предлога, че не към момента не са готови да фиксират стойностите с тези на щатската суровина поради разликата в разходите по обработване на двата енергийни продукта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още