IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горящ петролен танкер може да се взриви край бреговете на Китай

Властите се притесняват, че инцидентът може да причини екологична катастрофа, тъй като на борда се превозват 136 хил. тона нефт

12:24 | 08.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ирански петролен танкер гори край бреговете на Китай и може да се взриви или да потъне, рискувайки да причини тежки екологични последици в района, пише британският вестник „Гардиън“.

От китайското министерство на транспорта съобщиха, че в района на плавателния съд в продължение на 36 часа гори пожар. Той е придружен от високи температури и гъст токсичен черен дим, който възпрепятства спасителните операции.

От Пекин съобщиха, че няма данни сред екипажа от 30 иранци и двама граждани на Бангладеш да има оцелели. 

Плаващият под панамски флаг 274-метров танкер може да потъне или да се взриви, предупреждават още властите. Корабът, използван от иранската компания Glory Shipping, е бил на път за Южна Корея, когато се е сблъскал с товарен плавателен съд под Хонконгски флаг, който е имал на борда 64 хил. тона зърно.

Инцидентът е станал в събота на около 300 км от Шанхай.

В момента в спасителните операции участват както правителствени, така и рибарски кораби, които помагат и за почистването на района, който е отцепен. На мястото има изпратен и кораб на южнокорейската брегова охрана.

Това е вторият инцидент за по-малко от две години, в който участва кораб на националната иранска компания за танкери. През август 2016 г. ирански супертанкер и товарен кораб се сблъскаха в Сингапурския проток, но тогава имаше повреди само на плавателните съдове, без причинени щети на екипажа или на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още