IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг отлага дебата за спорен законопроект за екстрадицията

Новият закон би разрешил екстрадицията в континентален Китай, както и в Тайван и Макао, при обвинения като убийство или изнасилване

10:13 | 12.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хонконг отлага дебата за спорен законопроект за екстрадицията

Стотици хиляди демонстранти за втори пореден ден блокираха улиците на Хонконг, за да протестират срещу приемането на нов закон, който би разрешил екстрадиция в континетален Китай.

Хиляди демонстранти обсадиха законодателния съвет на Хонконг и блокираха входа в парламента, който възнамеряваше да обсъди законопроекта в сряда. Засега срещата на депутатите е отложена. Протестиращите заеха улиците около комплекса и премахнаха бариерите за сигурност, въпреки че полицията  мобилизира голям контингент от сили за сигурност.

Около 1000 магазина обявиха, че ще останат затворени в знак на протест. Асоциацията на Хонконгските профсъюзи насърчи своите членове да обявят стачки, като например синдикатите на социалните работници и учителите планират прекратяване на каквато и да е била дейност. 

Още в неделя, според различни оценки, между стотици хиляди до един милион граждани на Хонконг протестираха срещу закона, а след това имаше бунтове и през нощта.

Независимо от огромната съпротива сред седемте милиона жители на специалния административен район, противоречивият премиер Кари Лам възнамерява бързо да прокара закона чрез лоялното на Пекин мнозинство в незаконно избрания Законодателен съвет. Гласуването сега е насрочено за четвъртък следващата седмица.

Противоречивият закон ще позволи на властите в Хонконг да предават подозрителни лица на Комунистическата народна република по искане на китайските власти. Но критиците твърдят, че съдебната система на Китай не е независима, не отговаря на международните стандарти и преследва несъгласните по политическа линия. Също така те са заплашени от изтезания и лошо отношение, твърдят противниците на закона. Той е описван от тях като „инструмент за сплашване“.

Повод за законопроекта всъщност стана убийството на 20-годишна бременна жена, за което се твърди, че е извършено от приятеля ѝ, жител на Хонконг, при това на тайванска територия. След бягството му в Хонконг той нямаше как да бъде екстрадиран заради липсата на споразумение. Хонконг има договор за екстрадиция с 20 държави, включително с Великобритания и САЩ. 



Властите искат да направят възможна екстрадицията в континентален Китай, както и в Тайван и Макао, при обвинения като убийство или изнасилване, като последната дума трябва да е на съда в Хонконг. Критици смятат, че ще се стигне до произволни задържания, несправедливи процеси и мъчения, на каквито стават жертва обвиняеми в Китай. Тъй като Хонконг е полуавтономен от връщането си на Китай през 1997 г., той се ползва с някои свободи, недостъпни на останалите китайци, съобразно принципа "една страна, две системи".

Съгласно този принцип Хонконг запази своята съдебна независимост, собствена законодателна власт, икономическа система и хонконгския долар. На жителите му беше предоставена и защита на определени човешки права и свободи, включително свободата на словото и събранията. Пекин пък контрола външните и отбранителните въпроси, а за пътуване между Хонконг и континента са нужни визи или разрешителни за пътуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още