IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг отпуска 1300 долара за всеки гражданин в опит да стимулира икономиката

Бюджетният дефицит на специалната администрация ще достигне рекордните 139,1 млрд. хонконгски долара през идната фискална година

10:55 | 26.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Правителството в Хонконг представи нов бюджетен пакет, който включва различни стимули, в това число и еднократна парична помощ, в опит да се стабилизира икономиката, засегната от политически трусове и епидемията от коронавирус.

Ключов елемент от годишния бюджет, обявен в сряда, е отпускането на 10 000 хонконгски долара (1284 щатски долара) безвъзмездна помощ на всеки жител на града над 18-годишна възраст. Целта е да се помогне на населението, потиснато от „тежка атмосфера“, заяви финансовият министър в града Пол Чан, цитиран от Bloomberg.

Според изчисления дефицитът в бюджета на Хонконг ще достигне рекордните 139,1 млрд. хонконгски долара през идната фискална година, допълни още той.

Администрацията на управителя на Хонконг Кари Лам се опитва да стабилизира затруднената икономика с най-амбициозния си бюджет през последните няколко години. Месеците на политически протести заради ролята на Китай в управлението на града доведоха до първата годишна рецесия в Хонконг от години, като според икономисти свиването ще продължи и през 2020 г., включително и заради епидемията от коронавирус.

Еднократното отпускане на средства обаче бързо бе посрещнато с критики от икономисти. Това „няма да реши проблема на тези, които са най-тежко ударени“, посочва Алиша Гарсия Хереро, главен икономист за азиатско-тихоокеанския регион на Natixis SA.

Преди публикуването на бюджета счетоводната компания КPMG LLP призова за отпускане на средства, но под формата на електронни ваучери, за да се стимулират разходите, а не парите да се спестяват или изнасят в чужбина.

Бюджетът съдържа редица мерки, с които властите се опитват да компенсират последиците от сътресенията. Купувачите на жилища, студентите, инвеститорите и малкия бизнес са сред основните цели на стимулите. Като цяло пакетът е в размер на 4,2% от брутния вътрешен продукт за 2018 г., показват изчисления на Bloomberg Economics.

Целта е „да подпомогнем предприятия, да подсигурим работни места, да стимулираме икономиката и да облекчим бремето на хората, така че да помогнем на Хонконг да преодолее трудностите“, посочи Пол Чан.

Той представи официалната прогноза на властите за икономически растеж за тази година от -1,5% и +0,5%, като се потвърди и свиването от 1,2% за 2019 г. За 2019-2020 г. фискалният дефицит е в размер на 37,8 млрд. хонконгски долара и е първият от 2004 г.

Мерките в помощ на бизнеса включват нисколипвени заеми със 100% гаранция, осигурена от правителството за суми до 2 млн. хонконгски долара, както и 100-процентово намаляване на данъка върху печалбата за първите 20 000 хонконгски долара.

Също така се налагат и облекчения за тексите при регистриране на нов бизнес, увеличават се субсидиите за електричество и ВиК. Отпускат се и 700 млн. хонконгски долара за реклама на туризма след приключване на епидемията от коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
mick
преди 4 години
Със сигурност ще са по-ефективни отколкото раздаването на пари само на банките които после раздават на големи играчи дето надуват акциите на компаниите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
яяя хеликоптерни пари :) ай сега да видим дали ще са по ефективни от държавния дълг, който поне на половина бива откраднат от политиците!Аз залагам че ще са по ефективни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още